x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Controalele lui Achimaş, desfiinţate de medici

Controalele lui Achimaş, desfiinţate de medici

de Monica Cosac    |    29 Feb 2016   •   09:15
Controalele lui Achimaş, desfiinţate de medici

Eficienţa controalelor „încrucişate” anunţate de ministrul Sănătăţii în toate spitalele din ţară, în perioada 10-25 martie, în contextul scandalului provocat de moartea celor trei copii din Argeş, este demontată de medici. Anunţate cu două săptămâni înainte şi realizate de oamenii şi cu procedurile din sistem, aceste inspecţii sunt total ineficiente şi reprezintă „doar un exerciţiu de imagine”, atrag atenţia reprezentanţii Alianţei Medicilor.

După ce ministrul Patriciu Achimaş-Ca-dariu a anunţat că vor fi făcute ample controale încrucişate în toate unităţile medicale cu paturi din ţară, în care specialiştii DSP din două judeţe vor controla spita-lele din al treilea judeţ, medicii au reacţionat pe reţelele de socializare. Aceştia au catalogat măsura ca fiind una „de faţadă”, de vreme ce controalele şi-au dovedit deja ineficienţa. „Nu vor duce la rezolvarea problemei, pentru că un control nu înseamnă şi nu impune o schimbare. În cel mai rău caz, se vor da amenzi acolo unde se constată nereguli. Practic, se mai pune o sarcină suplimentară pe spitale, care oricum sunt subfinanţate. Sau, cum sunt anunţate dinainte, în momentul respectiv, inspectorii vor constata că totul este în regulă, iar lucrurile vor rămâne la fel”, a spus, pentru Jurnalul Naţional, dr. Bogdan Tănase, preşe-dintele Alianţei Medicilor.

„Excursie pe bani publici”
„Am fost personal şi am coordonat controale încrucişate. Eficienţa e zero! Aceiaşi inspectori, picăm la mica înţelegere. Doar suntem colegi, ce naiba! Plecăm în excursie pe bani publici. O să vedeţi că nu se închide nimic. Amenzi de maximum 2.000 de lei pe unitate şi 500 de lei pe manager şi peste 3-6 luni mor alţii”, povesteşte pe Facebook un fost director al DSP Alba, adăugând că, în afară de cheltuirea unei sume imense din bani publici, controalele nu vor rezolva nimic, pentru că „nu există nici personal specializat şi nici metodologie”. Tot pe site-urile de socializare, doctorii se declară sătui de „stilul polițienesc” în care acționează autoritățile din Sănătate. „Se ocupă numai de «controale» şi «amenzi» pentru a arunca problemele grave ale sistemului în spatele spitalelor, secțiilor şi medicilor români «incompetenți ». Aşteptăm întâi măsuri concrete de reformă a sistemului medical, schimbarea politrucilor securişti din funcțiile cheie, legislație modernă, asigurări funcționale, finanțare adecvată, condiții decente, aparatură, materiale, medicamente etc., şi apoi veniți în controale şi dați amenzi!”, îi transmite demnitarului un alt doctor. Pentru ca pacienţii - copii şi adulţi, deopotrivă - să nu mai moară cu zile, decidenţii din Sănătate au nevoie mai întâi de o imagine corectă a situaţiei din spitale, iar aceasta poate fi oferită doar prin controale inopinate şi din afara sitemului public. „Ar trebui să se facă un audit extern, cu un auditor independent, nu unul din minister, cu parti-pris-uri deja formate, şi care să vadă exact cum se face, spre exemplu, dezinfecţia”, oferă o soluţie dr. Tănase.
 

×