x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copiii-sclavi din Ţăndărei au umplut Marea Britanie

Copiii-sclavi din Ţăndărei au umplut Marea Britanie

de Mihaela Matachita    |    31 Mai 2010   •   00:00

În România, aproximativ 1.500 de asistenţi sociali instruiţi pentru a pune capăt traficului cu minori au fost concediaţi, fiind înlocuiţi cu amatori nepregătiţi, iar infractorii au profitat, aducând tot mai mulţi copii-sclavi în Marea Britanie.



Această consecinţă gravă a măsurilor dure luate în România ca urmare a lipsei de finanţare a fost relatată în ediţia online de ieri a cotidianului britanic Sunday Express. Publicaţia mai scrie că infractorii profită de situaţie şi "umplu Marea Britanie cu copii care sunt forţaţi să cerşească şi să fure".

Potrivit statisticilor oficiale, numărul infracţiunilor comise de români în această ţară a crescut cu 700 la sută, cele mai multe fiind în Londra. Poliţia Metropolitană arată că aproximativ 168 de copii cu vârste cuprinse între şapte şi 15 ani au fost găsiţi vinovaţi în medie de 100 de infracţiuni fiecare, adică un total de 16.800 de infracţiuni. Fiecare copil are capacitatea de a câştiga 100.000 de lire sterline (peste 117.000 de euro) pe an din furturi din buzunare sau din magazine şi cerşit, mai ales în zona West End, iar cea mai mare parte a banilor sunt trimişi într-un sat de romi numit Ţăndărei, potrivit Scotland Yard.

Sunday Express aminteşte că peste 80 de centre de criză au fost înfiinţate în România înainte de aderarea la UE în 2007, numeroşi asistenţi sociali fiind instruiţi pentru a îngriji copiii, victime ale traficului. Dar, după aderarea ţării la UE, aceste centre nu au mai primit finanţare şi multe s-au închis. Cotidianul britanic îl citează pe asistentul austriac Norbert Ceipek, care a ajutat la înfiinţarea multora dintre aceste centre. El a declarat că, în unele cazuri, îngrijitorii profesionişti au fost concediaţi şi, în locul lor, au fost promovaţi membri ai personalului de curăţenie.

"În ultimul an şi jumătate, aceste persoane au fost concediate şi, în unele cazuri, sunt înlocuite de personal necalificat care are adesea legături cu bandele. Aceste persoane sunt uneori membri ai personalului de curăţenie care au lucrat la centre. România susţine că este din cauza crizei economice, dar este ca şi cum ar vrea să ignore problema", a precizat Ceipek.

×
Subiecte în articol: observator