Ministrul de Externe Titus Corlăţean a criticat folosirea imigranţilor români ca temă centrală în precampania electorală din Marea Britanie. Oficialul susţine că românii nu sunt trataţi corect, deşi au contribuit prin munca lor la Olimpiada de la Londra şi la creşterea economică de acolo.
„Sunt deja șase ani de când România a intrat în Uniunea Europeană. Libertatea de circulație a cetățeanului european este un bun câștigat, dar nu pe deplin respectat. Românii care au dorit să își găsească un loc de muncă, în general, au respectat legile și s-au dus în Spania și Italia. Românii s-au dus în mediile sociale unde se simt bine, adică în țările latine”, a afirmat Titus Corlățean, la Digi24.
Ministrul de Externe a declarat că a discutat cu șeful diplomaţiei britanice, William Hague și că a primit asigurări scrise că tratatul de la aderarea la Uniunea Europeană va fi respectat. El a mărturisit că tema României este folosită în precampanie electorală, din dorința de a câștiga.
„Ar fi bine să nu uite că România a contribuit la prosperitatea economică a mai multor state membre UE, inclusiv Marea Britanie. Nu cred că este o tratare corectă a ceea ce înseamnă contribuția României în Marea Britanie. Să nu uităm că românii fac parte din categoria cetățenilor din statele membre UE care au venit să găsească un loc muncă în Marea Britanie și care sunt foarte bine plasați ca educație, ca nivel de pregătire. Românii au contribuit la creșterea economică în Marea Britanie, au contribuit inclusiv prin muncă fizică, la succesul olimpiadei de la Londra, la construirea stadionului. Acestea reprezintă o contribuție pozitivă a muncii românilor în Marea Britanie”, a mai spus ministrul român de Externe.
Un partid britanic naţionalist şi eurosceptic, UKIP, se pregăteşte să exploateze temeri privind o migrare masivă dinspre România şi Bulgaria, prin plasarea acestei teme în centrul strategiei campaniei electorale pentru alegeri locale, a informat luni The Independent.
Publicaţia scrie că premierul conservator David Cameron a declarat anterior că detaliile unor asemenea estimări "nu sunt încă" disponibile, însă UK Independence Party, care înregistrează o creştere în sondaje, arată că nu are asemenea "scrupule", subliniind că anularea ar putea conduce la un val de 350.000-400.000 de români şi bulgari în Marea Britanie şi la un impact asupra ratei infracţionalităţii. Formaţiunea a anunţat că această problemă va juca un rol "semnificativ şi major" în cadrul campaniei sale pentru alegeri locale, în mai, dar şi în cea pentru PE, în 2014.