x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Costurile deplasării în China, necunoscute de ministerul lui Videanu

Costurile deplasării în China, necunoscute de ministerul lui Videanu

de Gabriela Mladin    |    11 Iun 2010   •   00:00

Joaca pe banii publici continuă! Decontarea deplasării în China a delegaţiei Ministerului Economiei, din care fac parte şi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, este pasată de la o instituţie la alta. Sumele pentru organizarea misiunii economice de la Shanghai şi Hong Kong rămân în continuare necunoscute pentru că, spune responsabilul din Ministerului Economiei, Cerasela Pătrăşcanu, valoarea va fi cunoscută abia la întoarcerea în ţară a delegaţiei.



Reprezentanţii Ministerului Economiei, cei care au organizat recent o deplasare în China, susţin că nu cunosc deocadată costurile deplasării pe continentul asiatic al delegaţiei din care fac parte fruncţionari ai Ministerelor Transporturilor şi Economiei şi reprezentanţi ai companiilor în care statul este acţionar. Şi asta pentru că nu se ştie cu ce cheltuieli vor veni delegaţii pentru decontare. "Toate costurile deplasării se vor cunoaşte cu exactitate la terminarea acţiunii în momentul prezentării decontului ce conţine toate documentele justificative cu privire la aceasta deplasare", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Un alt aspect la fel de important pe care-l comunică Ministerul Economiei este cu privire la numărul membrilor care fac parte din delegaţia aflată în China. 36 de persoane însoţesc delegaţia condusă de secretarul de stat, Maria Pârcălăbescu.

Cine minte?
Responsabilul care se ocupă şi de relaţia cu presa din cadrul Ministerului Economiei, Cerasela Pătrăşcanu susţine că prezenţa directorul de la Complexdul Energetic Turceni, Corneliu Gârjoabă era necesară în China deoarece două companii chineze sunt interesate de proiectele la Turceni. Directorul pe care Turceniul l-a trimis la această întâlnire este cel de la Resurse Umane şi conform unor surse din interiorul Complexului alegerea acestuia a fost făcută doar pentru că avea viză de Chină, obţinută în martie pentru deplasarea pe care, ulterior, a anulat-o Adriean Videanu.
Pătrăşcanu mai precizează în comunicat că deplsarea directorului de la Complexul Turceni este suportată financiar de societatea energetică. "Complexul Energetic Turceni S.A. suportă integral costurile aferente deplasării reprezentantului sau în misiunea economică de la Shanghai, Hong Kong si Macao, organizată de MECMA, CRPCIS si UGIR - 1903 in perioada 8 - 18.06.2010".

Pentru conducerea Complexului Energetic Turceni această veste a căzut ca un trăznet: "Cum să plătim noi deplsarea? Ni s-a spus că Ministerul Economiei suportă toate costurile. Eu nu am aprobat nimic. Probabil că după întoracerea directorului din China mă voi trezi cu documentele la plată", a explicat directorul general de la Turceni, Octavian Graure.

Indiferent cine plăteşte, Ministerul Economiei sau Complexul Energetic Turceni, banii tot publici sunt. Este intrigant, însă, că nimeni nu ştie cât costă deplasarea în China, iar acest aspect va fi cunoscut abia după ce funcţionarii vor veni să deconteze chitanţele. Aceasta este încă o dovadă de responsabilitate şi chibzuinţă a banului public.

×
Subiecte în articol: observator