x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cotidianul ungar Nepszava: Cade Guvernul Ungureanu?

Cotidianul ungar Nepszava: Cade Guvernul Ungureanu?

de Istvan Deak    |    17 Apr 2012   •   12:09

Parlamentul Romaniei va dezbate astazi prima motiune de cenzura la adresa Cabinetului Ungureanu, fiindca Guvernul a aprobat, prin hotarare guvernamentala, infiintarea unei facultati in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures, anunta cotidianul ungar Nepszava.

"Sunt sanse mari sa cada Guvernul, fiindca coalitia guvernamentala a ajuns deja minoritara in Senat, in timp ce in Parlament detine o majoritate minimala de doar opt mandate. Ca motiunea sa nu treaca, toti membrii coalitiei trebuie sa fie prezenti si sa voteze impotriva. Este putin probabil sa se intample asa. In primul rand, fiindca partidul lui Basescu este perceput ca o barca pe punctul de a se scufunda, iar fostii sai membri loiali incep sa sara in barca castigatoare. Majoritatea minimala de ieri poate fi deja istorie astazi. In al doilea rand, foarte multi politicieni democrat-liberali nu au fost de acord cu santajul UDMR pentru facultatea in limba maghiara. Este o certitudine ca aceasta a fost conditia impusa de UDMR ca Guvernul Ungureanu sa ia nastere. Nu este un secret ca USL face campanie ca UDMR-ul sa nu mai fie de acum incolo la guvernare si sa se puna capat unui santaj de peste 15 ani', comenteaza jurnalistii de la Nepszava.

Dupa parerea jurnalistilor maghiari, "daca motiunea de cenzura va fi votata, atunci vom avea parte de o premiera mondiala, avand in vedere ca hotararea guvernamentala nu a facut altceva decat sa puna in aplicare o lege a invatamantului ignorata de conducerea Universitatii din Targu-Mures. Motiunea nu este altceva decat o miscare de campanie electorala cu ecouri antimaghiare'. "Conform Constitutiei, presedintele nu este obligat sa dizolve Parlamentul, avand solutia de a numi alti prim-ministri pana la data alegerilor din noiembrie. Apoi, opozitia are posibilitatea sa ceara alegeri anticipate doar pana la data de 15 iunie, adica cel tarziu cu sase luni inainte de expirarea mandatului Parlamentului', concluzioneaza jurnalistii de la Nepszava.

×