x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cotroceni - Wiesel: "In Romania a fost Holocaust"

Cotroceni - Wiesel: "In Romania a fost Holocaust"

12 Noi 2004   •   00:00

Comisia Internationala pentru Studierea Holocaustului in Romania a concluzionat ca in tara noastra, in timpul celui de al doilea razboi mondial, a avut loc Holocaust.

MONICA IORDACHE

Click pentru a mari imaginea
STUDIU. Elie Wiesel a prezentat ieri presedintelui Iliescu raportul Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania
Raportul acestei comisii, conduse de laureatul Premiului Nobel Elie Wiesel, a fost prezentat ieri la Palatul Cotroceni in prezenta presedintelui Ion Iliescu si a ambasadorilor SUA si Israelului in Romania. Potrivit raportului, care are aproximativ 500 de pagini si va fi tiparit in limbile romana, franceza si engleza, Holocaustul a fost posibil ca urmare a "antisemitismului cu radacini adanci in istoria politica si culturala a tarii". Ordinele care au dus la degradarea civica si nimicirea evreilor si a institutiilor evreiesti au fost date de cele mai inalte autoritati romane, se arata in raport. "Autoritatile civile si militare romane sunt responsabile de moartea unui numar cuprins intre 280.000 si 380.000 de evrei romani si ucraineni din Romania si teritoriile aflate sub administratie romaneasca", se arata in document. Circa 340.000 de evrei romani au supravietuit datorita faptului ca Guvernul a suspendat deportarile in anul 1943, cu 16 luni inainte ca Romania sa iasa din alianta cu Germania nazista si sa se alature Natiunilor Unite, conchide raportul. Conform documentului, peste 25.000 de rromi au fost deportati, iar dintre acestia mai mult de 11.000 si-au pierdut viata.

ECHILIBRAT. Presedintele Ion Iliescu a declarat ca statul roman isi asuma responsabilitatile privind atrocitatile savarsite in Romania in timpul celui de al doilea razboi mondial. Seful statului a spus ca raportul este "echilibrat si obiectiv" si ca reprezinta "un punct de plecare obligatoriu" in reconsiderarea istoriei recente a Romaniei, de "asumare a ei asa cum a fost". Iliescu a apreciat ca Holocaustul a fost o problema grava a istoriei, a carei abordare a fost evitata, atat in timpul regimului comunist, cat si dupa disparitia acestuia.

×
Subiecte în articol: observator romania