x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Creştere record a tirajelor din Romănia

Creştere record a tirajelor din Romănia

de Jurnalul National    |    05 Iun 2007   •   00:00

Romănia a inregistrat o creştere de 25,7% a tirajelor totale ale ziarelor in 2006, cea mai mare inregistrată la nivel european, potrivit studiului anual al World Association of Newspapers (WAN).

In Europa, difuzarea cotidienelor a crescut semnificativ, cea mai importantă evoluţie fiind inregistrată de Romănia (25,7%), Austria (9,43%) şi Portugalia (8,95%). Estonia, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Polonia şi Slovacia au inregistrat şi ele creşteri in ceea ce priveşte distribuţia ziarelor. In alte 15 state ale Uniunii Europene, industria ziarelor a inregistrat un declin in ceea ce priveşte difuzarea, piaţa slovacă fiind cea mai afectată (18,9%), urmată de Letonia (7,8%) şi Grecia (4,9%). Alte state in care difuzarea ziarelor a inregistrat scăderi au fost Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Ungaria, Luxemburg, Olanda, Spania, Suedia, Marea Britanie, Norvegia şi Elveţia.

TENDINŢE. In Statele Unite, tirajul cotidienelor a inregistrat o scădere de 1,9%, cea mai semnificativă fiind inregistrată de ziarele de seară. In America Latină, vănzările ziarelor braziliene au crescut cu 6,5%, iar cele columbiene au crescut cu 3,2%. Japonezii rămăn cei mai avizi cumpărători de ziare din lume, in timp ce belgienii petrec cel mai mult timp citind presa, circa 54 de minute pe zi, ei fiind urmaţi de chinezi, finlandezi şi brazilieni. Ziarele gratuite au inregistrat o creştere a tirajului de 55% in 2006 comparativ cu 2005, un total de 287 de titluri gratuite distribuind zilnic circa 40,7 milioane de copii, in special in Europa. Principalele cinci titluri gratuite sunt Metro in Marea Britanie, Leggo in Italia şi 20 Minutos, Que! şi ADN in Spania.
        Â
Creşterea difuzării internaţionale in 2006 a stabilit noi recorduri, avănd in vedere că peste 515 milioane de persoane achiziţionează zilnic un ziar. Dacă se iau in calcul cotidienele gratuite, numărul de copii distribuite zilnic a ajuns la circa 556 de milioane in 2006. Numărul de cititori este estimat la peste 1,4 miliarde de persoane pe zi, in condiţiile in care un exemplar dintr-un ziar este de regulă citit de mai multe persoane. China, Japonia şi India au 60% dintre cele mai bine văndute cotidiene, in timp ce principalele cinci pieţe pentru presa scrisă sunt China, India, Japonia, Statele Unite şi Germania.

×
Subiecte în articol: observator