x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cristestii nu-si platesc datoriile

Cristestii nu-si platesc datoriile

03 Noi 2004   •   00:00

GOVORA - Patronii Uzinelor Sodice santajeaza autoritatile

Emil si Marius Cristescu, cei doi frati afaceristi care detin Uzinele de la Govora, refuza sa mai plateasca datoriile intreprinderii pe care o conduc. Ei ar putea determina astfel blocarea activitatii pe intreaga platforma industriala valceana.
OCTAVIAN HERTA

Click pentru a mari imaginea
MIZA. Emil Cristescu (foto dreapta) si fratele sau vor sa fie lasati sa produca fara sa-si plateasca datoriile
Fratii Cristescu, patronii Uzinelor Sodice Govora, au trecut la santaj in stil mare. Ei au refuzat sa plateasca vreun leu din datoriile imense ale societatii, dand astfel cu tifla atat furnizorilor materiilor prime de care au nevoie USG, cat si autoritatilor locale care incearca in zadar sa rezolve o situatie care risca sa devina una disperata. Daca datoriile nu sunt platite, ar putea fi blocata activitatea intregii platforme chimice valcene. Efectele unei astfel de situatii sunt dezastruoase. Mii de oameni ar putea ramane fara locuri de munca, iar activitatea economica a judetului Valcea ar intra in coma.

REFUZ. Desi la intalnirile cu autoritatile valcene Emil Cristescu a manifestat o atitudine concilianta, in urma cu trei zile, el si-a dat arama pe fata. Conducerea Bega Com a trimis un fax SC CET Govora, prin care se arata negru pe alb ca nu va achita nici un leu din datoriile mai vechi si cu atat mai putin consumul de abur din ultimele doua luni. Mai mult, conducerea Bega Com a comunicat CET Govora ca daca vrea, poate opri furnizarea aburului. Aburul furnizat de CET Govora reprezinta principala materie prima pentru USG. Fara acesta, USG nu mai poate produce soda. Iar fara productie, societatea isi inchide portile.

SANTAJ. Inchiderea productiei la USG ar bloca activitatea CET Govora - principalul furnizor de agent termic din judetul Valcea, care s-ar vedea astfel in fata unei supraproductii de abur, fara acoperire pe piata. Efectele negative s-ar rasfrange si asupra SC Oltchim, care are nevoie de soda produsa la USG. Aceasta interdependenta intre cei trei giganti de pe platforma chimica valceana reprezinta practic miza jocului murdar facut de Marius si Emil Cristescu. Ei stiu ca autoritatile nu pot gestiona criza, stiu ca a inceput campania electorala si sunt constienti ca Guvernul nu-si permite un scandal de proportii nebanuite tocmai acum. Scopul Cristestilor este unul singur: sa fie lasati sa produca fara sa plateasca nimic.

DISPERARE PENTRU EDILI
Consilierii judeteni au cerut presedintelui CJ Valcea sa gaseasca rapid o solutie pentru iesirea din aceasta criza fara precedent. La unison, alesii locali cer Guvernului sa intervina rapid, pentru a se preintampina un dezastru economic si social. Deja au fost sesizate Parchetul National Anticoruptie si Curtea de Conturi, iar consilierii vor sa sesizeze si Autoritatea Nationala de Control, Camera Deputatilor si Guvernul. Nimeni nu a vazut pana acum contractul de privatizare incheiat intre APAPS si Cristesti, in urma cu doi ani. Toata lumea este de acord ca aceasta privatizare este cea mai mare teapa data in judetul Valcea in ultimii 15 ani, teapa care tinde sa se transforme intr-o bomba sociala.
×
Subiecte în articol: observator