x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cristian David sfidează justiţia

Cristian David sfidează justiţia

de Razvan Belciuganu    |    29 Noi 2007   •   00:00
Cristian David sfidează justiţia
Sursa foto: Dan Marinescu/

Hotărărea de Guvern care priveşte reorganizarea Ministerului Internelor trebuia să aibă avizul CSAT. Degeaba subordonaţii ministrului Cristian David incearcă să dreagă busuiocul, astfel incăt să prezinte actul normativ ca fiind legal.

PRECEDENT - O hotărăre de Guvern ilegală la MAPN


Hotărărea de Guvern care priveşte reorganizarea Ministerului Internelor trebuia să aibă avizul CSAT. Degeaba subordonaţii ministrului Cristian David incearcă să dreagă busuiocul, astfel incăt să prezinte actul normativ ca fiind legal. Există un precedent care demonstrează nerespectarea legii.

Justiţia i-a dat dreptate unei foste angajate a Ministerului Apărării, restructurată tot ca urmare a unei hotărări de guvern neavizate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

POST DESFIINŢAT. In ziua in care Consiliul ne-a trimis, prin secretarul său, consilierul de stat Ion Oprişor, precizarea că "hotărărea in cauză (n.r. - Hotărărea Guvernului nr. 1317/2007 care vizează structura organizatorică şi efectivele MIRA) trebuia să fie supusă spre adoptare Guvernului numai după solicitarea şi obţinerea avizului de la CSAT", Curtea de Apel Alba-Iulia constata că o hotărăre similară, culmea, chiar secretă, ce viza reorganizarea Ministerului Apărării, este nelegală, tocmai fiindcă nu avea avizul respectiv. Astfel, Luminiţei Kohalmi, director al Direcţiei Relaţii Publice din Ministerul Apărării, i-a fost desfiinţat postul, ca urmare a unor restructurări decise prin Hotărărea de Guvern nr. S 1550/2006, clasificată secret de serviciu.

INGRIJORĂTOR. Pornind de la acest precedent, inseamnă că toate schimbările făcute de ministrul Internelor, Cristian David, in plină perioadă de alegeri europarlamentare, cauzate de HG nr. 1317/2007, sunt nelegale, iar angajaţii MIRA lezaţi pot să apeleze cu incredere la justiţie. In răspunsul pe care ni l-a dat MIRA, cu chiu-cu vai, se recunoaşte faptul că nici fosta hotărăre de guvern care prevedea organizarea ministerului, HG nr. 416/2007, nu avea avizul CSAT. Aşadar, incălcarea legii capătă dimensiuni uriaşe. Fără indoială, e un motiv foarte bun pentru ca şi angajaţii MIRA lezaţi de HG nr. 416/2007 să se adreseze instanţelor. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este ocolit cu premeditare chiar de un ministru al Internelor, membru in CSAT. După cum se vede, şi pentru Ministerul Apărării CSAT este numai bun de driblat. Dar cele două hotărări de guvern nu puteau să fie publicate in Monitorul Oficial neavizate de CSAT, fără acordul primului-ministru, Călin Popescu Tăriceanu. Un astfel de fenomen nu poate decăt să ingrijoreze, de vreme ce nimeni nu se mai oboseşte cu respectarea legii in ţara asta.

razvan.belciuganu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: observator