x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cseke vrea fond separat pentru contribuţiile la sănătate

Cseke vrea fond separat pentru contribuţiile la sănătate

29 Sep 2010   •   00:00

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a de­clarat ieri că este necesară subor­do­narea Casei Naţionale de Sănătate Ministerului Sănătăţii, că trebuie să fie creat un fond separat pentru co­lectarea contribuţiilor la asigurările de sănătate şi redus numărul ce­tă­ţe­ni­lor exceptaţi de la plata acestora.

El a fost audiat de membrii co­mi­si­i­lor de să­nătate ale celor două Ca­me­re ale Par­lamentului. "Din punctul meu de ve­dere s-ar impune un fond separat unde se plăteşte contri­b­uţia. Toate aceste discuţii cu privire la banii care se reţin sau nu se reţin la Ministerul de Finanţe cred că trebuie eliminate. Trebuie creat un fond se­parat în care contribuţiile cetăţenilor să meargă direct acolo, care este transparent. Toată lumea ştie câţi bani intră în acel sistem, ştim din cât să gestionăm şi, pe lângă această sumă, Guvernul poate veni cu alte sume de la bugetul de stat.

Cred că este un sistem mult mai corect, prin care orice cetăţean poate vedea unde se duc banii lui. (...) Este un sistem, din punctul meu de vedere, de prefe­rat", a adăugat ministrul. El a mai spus că trebuie redus numărul de exceptaţi de la plata contribuţiilor la sănătate. "Nu se poate să avem mai mulţi exceptaţi decât asiguraţi. Există categorii care nu pot plăti cum sunt copiii, elevii, dar celelalte categorii care beneficiază de anumite venituri şi indemnizaţii de la stat şi nu plătesc contribuţia trebuie analizate. Nu este corect faţă de ceilalţi cetăţeni care plătesc această contribuţie", a mai arătat Cseke Attila. Ministrul a mai spus că doreşte achiziţionarea a 700-1.200 de ambulanţe şi extinderea reţelei aeriene cu încă şase baze şi elicoptere pentru serviciul de urgenţă, arătând că în bugetul de anul viitor va fi cuprinsă o sumă pentru cum­pă­rarea acestor autosanitare.

×
Subiecte în articol: observator