x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM, chemată să stopeze discriminarea tăticilor

CSM, chemată să stopeze discriminarea tăticilor

23 Oct 2008   •   00:00

Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să facă demersuri pentru a stopa abuzurile şi discriminarea cărora le cad victime taţii din România în procesele de încredinţare a minorilor şi de stabilire a programelor de vizitare şi de relaţii personale cu proprii copii. Declaraţia aparţine preşedintelui TATA, Bogdan Drăghici.




PREMIERĂ. "Vom depune în fiecare zi câte o sesizare. Vom cere excluderea din magistratură a judecătorilor care îşi bat joc de drepturile copiilor şi ale taţilor", a declarat Bogdan Drăghici, citat de Agerpres.De asemenea, TATA va sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNDC) privind cazuri de discriminare a taţilor în spitale şi în relaţia cu managerii şcolilor şi grădiniţelor. "Discriminarea tăticilor în spitalele româneşti este un fenomen combătut ferm de către asociaţie, pentru că managerii serviciului de sănătate publică interzic, de regulă, taţilor, să se interneze împreună cu proprii copii, atunci când aceştia au probleme de sănătate. Copiii au dreptul de a fi însoţiţi în spital de regulă doar de către mamele lor sau de rude de sex feminin", a declarat preşedintele TATA. Totodată, el a afirmat că "tăticii care se află în procese de divorţ şi de încredinţare a minorului sau care au dreptul doar să-şi viziteze copiii sunt trataţi, de regulă, de către personalul instituţiilor de învăţământ, ca nişte veritabili infractori, deosebit de periculoşi în momentul în care doresc să-şi vadă copiii, să se intereseze de situaţia lor şcolară şi de condiţiilor oferite acestora de şcoli şi grădiniţe".
Bgodan Drăghici a precizat că CNDC se va pronunţa, pe 28 octombrie, în premieră naţională, cu privire la un caz de discriminare a tatălui. Constantin Ciobanu a sesizat CNDC referitor la faptul că Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie din Sibiu a refuzat să-l primească alături de copil în spital, pe motiv că minorii sunt internaţi cu mamele sau bunicile lor, iar condiţiile de cazare nu oferă posibilitatea internării lor însoţiţi de persoane de sex masculin.
În opinia preşedintelui TATA, în aproximativ o treime din cazuri, încălcarea drepturilor taţilor s-a produs din cauza incompetenţei a diferiţi angajaţi, iar în mai mult de o treime din situaţii de vină sunt persoane rău-voitoare, cu o mentalitate retrogradă, conform căreia, în caz de divorţ, tatăl devine doar plătitor de pensie alimentară. Drăghici a adăugat că în circa 95% dintre cazuri custodia copilului este acordată mamei. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania