x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM şi-a ales conducerea: Horaţius Dumbravă, preşedinte. George Bălan, vicepreşedinte

CSM şi-a ales conducerea: Horaţius Dumbravă, preşedinte. George Bălan, vicepreşedinte

07 Ian 2011   •   11:15
CSM şi-a ales conducerea: Horaţius Dumbravă, preşedinte. George Bălan, vicepreşedinte
Sursa foto: /ziaruldemures.ro
145413-.jpgJudecătorul Horaţius Dumbravă a fost ales, astăzi, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, el fiind singurul candidat pentru această funcţie. Potrivit Mediafax, Dumbravă a fost ales cu 15 voturi "pentru" şi trei "împotrivă", iar un vot a fost nul. Pentru funcţia de vicepreşedinte şi-a depus candidatura doar procurorul George Bălan, de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Acesta a obţinut funcţia cu 18 voturi "pentru", un vot fiind declarat nul. Membrii CSM s-au reunit, astăzi, pentru a-şi alege conducerea, în ciuda solicitării de amânare pe care preşedintele Traian Băsescu le-a adresat-o în urmă cu două zile.

Noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii s-au reunit, astăzi, în şedinţa de constituire, convocată şi prezidată de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu. Aceasta a invocat în debutul şedinţei textele de lege de organizare a CSM, arătând că în şedinţa de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii urmează să fie aleşi preşedintele şi vicepreşedintele forului.

Livia Stanciu a dat citire şi hotărârilor de Senat prin care au fost validaţi cei 11 noi membri ai CSM, precum şi cei trei membri aleşi în Consiliu în anul 2006 pentru un mandat de şase ani, dar şi pe cea privind desemnarea celor doi membri ai societăţii civile în acest for al magistraţilor.

Judecătorul Horaţius Dumbravă i-a anunţat anterior pe membrii CSM că îşi depune candidatura pentru preşedinţia noului Consiliu, el fiind singurul candidat pentru această funcţie. După ce şi-a prezentat proiectul de management în faţa membrilor CSM, Dumbravă a fost votat în fruntea noului Consiliu.

După ce a fost ales în funcţie, Dumbravă a anunţat că îşi va da demisia de la conducerea Curţii de Apel Târgu Mureş, unde se afla din 2009 şi că se va suspenda din Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, potrivit Antena3. Totodată, el le-a cerut tututor membrilor CSM să îşi dea demisiile din funcţiile de conducere de la instanţele şi parchetele unde activează.

Horaţius Dumbravă s-a născut pe 1 august 1971, este căsătorit şi are doi copii, de 16, respectiv 11 ani. Înainte de a fi numit la conducerea Curţii de Apel Târgu Mureş, Dumbravă a fost judecător la aceeaşi Curte, Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ (din septembrie 2004), la Tribunalul Mureş (noiembrie 2001 - august 2004, Secţia penală) şi la Judecătoria Târgu-Mureş (ianuarie 2000 - octombrie 2001, specializat în judecarea cauzelor penale).

Noul preşedinte al CSM este membru fondator al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România şi al Asociaţiei "Societatea pentru Justiţie" (SoJust). Timp de un an, între 2006 şi 2007, a fost şi preşedinte al Asociaţiei SoJust, iar în perioada 2003-2007 a fost membru al Asociaţiei Magistraţilor din România - Filiala Mureş.

Tot astăzi, membrii CSM şi-au ales şi vicepreşedintele. Pentru această funcţie, singurul care şi-a înaintat candidatura a fost procurorul George Bălan, de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Acesta a obţinut majoritatea voturilor.

Şedinţa CSM, convocată la termenul stabilit

La şedinţa de constituire a forului participă cei 11 magistraţi aleşi ai CSM, cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliu, precum şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi procurorul general al României, Codruţa Kovesi, membri de drept ai CSM.

Şedinţa de vineri are loc la data la care a fost iniţial convocată, deşi preşedintele Traian Băsescu a sugerat, miercuri, amânarea acesteia până în 20 ianuarie, după pronunţarea Curţii Constituţionale în cazul contestaţiei privind validarea listei cu noii membri ai Consiliului.

Curtea Constituţională ia în discuţie, în 19 ianuarie, sesizarea a 30 de deputaţi PDL privind neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului de validare a listei celor 11 noi mambri în CSM. Tot atunci va fi judecată şi sesizarea privind neconsttiuţionalitatea Hotărârii Senatului de validare a lui Victor Alistar şi a Corinei Dumitrescu ca reprezentanţi ai societăţii civile în CSM.

Plenul Senatului a validat lista celor 11 membri nou aleşi în viitorul CSM pe 22 decembrie 2010, decizia fiind luată cu 64 de voturi "pentru" şi 60 "împotrivă".

×