x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu ATV-ul prin Piatra Craiului!

Cu ATV-ul prin Piatra Craiului!

de Ionut Teodorescu    |    23 Noi 2007   •   00:00
Cu ATV-ul prin Piatra Craiului!

Turiştii amatori de senzaţii tari continuă distracţiile pe patru roţi in Masivul Piatra Craiului. Deşi administraţia Parcului Naţional a postat indicatoare şi bariere, turiştii cu ATV-uri se aventurează in continuare, fără nici o jenă, in rezervaţie pentru plimbări şi curse. Cel mai recent incident de acest gen s-a petrecut la sfărşitul săptămănii trecute.


Turiştii amatori de senzaţii tari continuă distracţiile in Masivul Piatra Craiului. Asta, deşi zona naturală extrem de valoroasă ar trebui protejată. Cel mai recent incident de acest gen s-a petrecut la sfărşitul săptămănii trecute.


In acest an sunt la modă sporturile extreme in Rezervaţii. După ce in timpul verii, in ciuda apelor mici, pe canalele din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării au avut loc nenumărate curse cu şalupe rapide, distracţia s-a mutat la sfărşit de an in Parcul Naţional Piatra Craiului. Printre atracţii: cursele şi plimbările cu ATV-urile. Şi asta deşi astfel de activităţi sunt strict interzise. Presa a prezentat mai multe astfel de cazuri, iar autorităţile au făcut apel la turiştii inconştienţi să inceteze aceste activităţi. Nici o reacţie insă!


BARIERÃ.... Singurii care au voie să circule cu astfel de vehicule in zonă sunt cabanierii parcului, care işi fac aprovizionarea cu ajutorul ATV-urilor. Pentru turişti există indicatoare clare care arată că accesul acestor vehicule este restricţionat şi indeamnă oamenii să păstreze liniştea şi să reducă pe căt posibil impactul asupra mediului. Administraţia Parcului a amplasat chiar şi o barieră in zonă, in speranţa că ii va impiedica pe turişti să intre cu vehicule in rezervaţie. Degeaba, insă! Chiar la sfărşitul săptămănii trecute, un grup organizat de amatori de senzaţii tari a ales să-şi facă de cap in prăpastiile Zărneştilor. Vă prezentăm fotografii făcute la faţa locului duminica trecută, in jurul orei 12:30. In imagini se vede clar cum un grup de opt persoane, fiecare cu propriul ATV, trece de bariera din Parc şi işi continuă drumul in Rezervaţie. Administraţia Parcului transmite un nou apel turiştilor să inceteze astfel de activităţi in Piatra Craiului.


Rezervaţie

Potrivit Administraţiei Parcului, Masivul Piatra Craiului a devenit rezervaţie naturală in 1938 (Jurnalul Consiliului de Miniştri nr. 645). In 1938, rezervaţia avea numai 440 ha. In 1972, această suprafaţă a crescut la 900 ha, iar astăzi, zona de conservare specială acoperă o suprafaţă de 4.879 ha, zona de parc naţional ocupănd circa 9894 ha. In 1990, Piatra Craiului este declarat parc naţional prin Ordinul 7 al Ministerului Agriculturii, alături de alte 12 parcuri din Romănia. Incepănd din 1999, o dată cu demararea Proiectului Managementul Conservării Biodiversităţii, s-a infiinţat şi administraţia parcului.

×
Subiecte în articol: verde! craiului piatra piatra craiului