x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu batu’n balta - Profesorii, tarati prin tribunale

Cu batu’n balta - Profesorii, tarati prin tribunale

de Eugenia Mihalcea    |    15 Noi 2005   •   00:00
Cu batu’n balta - Profesorii, tarati prin tribunale

La o zi dupa investirea in functie, noul ministru al Educatiei, Mihail Hardau, i-a chemat in instanta pe profesori si a solicitat declararea grevei, inceputa de acestia in urma cu o saptamana, ilegala. In acest timp, sindicalistii negociau cu Tariceanu si Basescu.

Profesorii au fost dati in judecata de Ministerul Educatiei vineri, la o saptamana de la inceperea grevei generale in invatamant.

La numai o zi dupa ce a fost investit in functie de presedintele Basescu si sfatuit sa se ridice la nivelul performantelor Guvernului Tariceanu, noul ministru al Educatiei, Mihail Hardau, a chemat in instanta sindicatele din invatamant pe motiv ca greva inceputa de ele este ilegala. In aceeasi zi de vineri, 11 noiembrie, vicepremierul Gheorghe Pogea i-a invitat pe profesori sa vina sambata la Palatul Victoria pentru continuarea negocierilor. "Faptul ca primul ministru si reprezentantii Guvernului au discutat cu reprezentantii sindicatelor din invatamant reprezinta o dovada a angajamentului Executivului pentru rezolvarea problemelor din acest domeniu, si nu o recunoastere a faptului ca greva respecta cadrul legal", ne-a declarat ieri purtatorul de cuvant al Guvernului. El a mai precizat ca Executivul actioneaza pentru a asigura normalitatea si legalitatea, cu atat mai mult in situatia unei greve care nu respecta cadrul legal. "Demersul Ministerului Educatiei are ca scop sa obtina oprirea grevei, pornind de la premisa ca actiunile de protest nu respecta legislatia in vigoare", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

CU INTARZIERE. Federatiile sindicale din invatamant au primit citatia abia ieri la ora 11:00, la cateva ore dupa ce primul termen al judecatii se consumase. "Cu dispret total fata de profesori, doamna secretar de Stat Paloma Petrescu si domnul ministru Mihail Hardau, care si-a intrat in paine, au initiat o actiune in justitie in timp ce noi negociam cu ei", spune Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

CU SINCERITATE. Reprezentantii Ministerului Educatiei spun ca i-au chemat pe profesori la tribunal din dorinta de reluare a cursurilor. "Din dorinta expresa de reluare a activitatii in sistemul educational, la data de 11 noiembrie 2005, Ministerul Educatiei si Cercetarii a solicitat instantelor judecatoresti incetarea grevei fara a pretinde vinovatii sau daune in cadrul acestui demers", se arata in comunicatul MedC.

NEGOCIERI
Vicepremierul Gheorghe Pogea devine negociatorul sef al Executivului. Dupa ce a condus discutiile cu studentii si profesorii, el se implica si in negocierile cu functionarii publici. Aseara s-a decis formarea unei comisii mixte - Guvern - sindicate - care, incepand de astazi va cauta solutii pentru rezolvarea problemelor functionarilor publici. Acestia au anuntat ca, vor intra in greva generala de joi, daca Executivul nu le va majora salariile cu 50%.

METROREX
Metroul nu va mai circula de maine intre orele 4:00 si 16:00 deoarece negocierile de ieri cu Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor, au esuat, a declarat, ieri seara Ioan Radoi, liderul sindical de la Metrorex. "Nu ne-a oferit nimic, iar pentru maine (n.r. - astazi) nu a programat o noua intalnire", ne-a spus acesta. Asa ca daca Dobre nu gaseste o solutie sa-i multumeasca pe sindicalistii care cer o majorare salariala de cel putin 20%, de maine in greva.

×
Subiecte în articol: observator