x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu extremiștii maghiari la psiholog

Cu extremiștii maghiari la psiholog

de Diana Scarlat    |    03 Dec 2015   •   12:15
Cu extremiștii maghiari la psiholog
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Ce-i mână-n luptă pe tinerii care aderă la grupări extremiste? Răspunsul psihologului arată că nu doar cei marginalizaţi sunt predispuși la astfel de alegeri, iar discursurile unor politicieni inconștienţi pot avea efecte devastatoare. În România funcţionează, de 26 de ani, mai multe grupări extremiste, dintre care doar câteva sunt vizibile. Din fericire, toate atentatele plănuite până acum au fost oprite la timp de autorităţi.

După ce autorităţile au dejucat atentatul cu bombă de la Târgu Secuiesc, pe 1 Decembrie, s-a constatat că autorul nu este nici pe departe un individ respins de societate, care să corespundă unui portret-robot al teroristului zilelor noastre. În vârstă de 40 de ani, Istvan Beke este inginer electronist, patronul unei firme de securitate, cetăţean roman de etnie maghiară, cu domiciliul în judeţul Covasna. Deţine și un poligon de airsoft, despre care anchetatorii spun că a fost amenajat ca unul profesionist, semănând cu o bază militară de antrenament. Atât familia lui Istvan Beke, arestat în urma încercării de a detona o bombă în centrul orașului Târgu Secuiesc, Covasna, de Ziua Naţională a României, cât și membrii „Mișcării de Tineret 64 de Comitate”, din care face parte acesta, susţin că ar fi o neînţelegere sau chiar o „înscenare” a autorităţilor române care „hărţuiesc” membrii mișcării extremiste. Ce îl determină, totuși, pe un astfel de om să devină terorist? Psihologul criminalist Tudorel Butoi spune că frustrarea celor care sunt închiși în comunităţi maghiare îi transformă în persoane vulnerabile, de care profită unii politicieni, manipulându-i. Pornirile războinice ale acestor indivizi își au rădăcinile în nevoia de apartenenţă la grup și la căutarea cu disperare a unor origini de o condiţie superioară celor reale. „Dacă ar fi bine intenţionaţi, acești oameni ar căuta documente istorice și ar afla că n-a fost bătălie dată cu turcii care să nu aibă detașamente de secui. Dar și cei care fac parte din aceste grupări, și politicienii care îi încurajează prin discursuri secesioniste sunt încremeniţi într-un proiect de tip infantil. Politicienii, prin conduita lor, găsesc indivizi labili din punct de vedere psihologic, instabili, complexaţi, care aderă la aceste formaţiuni cvasimilitarizate și servesc, uneori fără să-și dea seama, interesele politicienilor”, spune psihologul criminalist. Oamenii pot fi complexaţi, chiar dacă au realizări notabile pe plan profesional sau în viaţa personală, iar acesta este punctul de pornire pentru a deveni manipulabili și fanatici. „Dacă ne referim strict la tinerii de etnie maghiară care trăiesc în comunităţile din Ţinutul Secuiesc, indiferent câte realizări ar avea, oamenii suferă un impact de acomodare în raport cu restul lumii. Sunt săraci spiritual, săraci în cunoștinţe, nu-și dau seama ce este astăzi Europa și ce deziderate are ea, rămânând prinși într-un trecut pe care-l consideră glorios și demn de a fi readus în actualitate”, mai explică Tudorel Butoi.

„Antrenamentul” din Covasna
Ancheta a scos la iveală faptul că aceste grupări extremiste din Ţinutul Secuiesc beneficiază de finanţare din partea autorităţilor locale conduse de UDMR. La anumite manifestări publice, membrii mai multor grupări de acest fel au participat, în ultimii ani, cu acţiuni ascunse sub forma unor activităţi culturale. Gruparea maghiară HVIM, cu filială în România, susţine alipirea Ţinutului Secuiesc la Ungaria, iar unii membri au interdicţie de intrare pe teritoriul ţării noastre. Întrunirile membrilor organizaţiei au fost supravegheate de serviciile de informații. Istvan Beke a fost ales pentru a pune la cale atentatul de la Târgu Secuiesc pentru că este inginer electronist. Din interceptări reiese că bomba ar fi trebuit să fie plasată de Istvan Beke într-un coș de gunoi din centrul orașului și ar fi putut face zeci de victime. Acţiunea a fost tratată de membrii organizaţiei ca un „antrenament”.

Aceste acţiuni provin din frustrare, iar liderilor politici care profită de pe urma lor le convine să-i ţină așa, ca să-i poată manipula. Acești lideri sunt anacronici, rămași în evul mediu. Condamnă imediat aceste acţiuni în public, așa cum s-a întâmplat de 1 Decembrie, însă, în discursurile pe care le au în Ţinutul Secuiesc, aceiași lideri vorbesc numai despre revenirea la Ungaria Mamă.
Tudorel Butoi, psiholog-criminalist

Interceptările au scos la iveală faptul că organizaţia naţionalist-extremistă HVIM intenţiona să detoneze bomba, astfel încât să pară un atac terorist jihadist.
 

×