x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, preşedintele Traian Băsescu trimite jurnaliştilor un mesaj despre tărie

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, preşedintele Traian Băsescu trimite jurnaliştilor un mesaj despre tărie

03 Mai 2013   •   19:31
Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, preşedintele Traian Băsescu trimite jurnaliştilor un mesaj despre tărie

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, în care le urează tuturor celor care profesează în mass-media "tărie de caracter" pentru a putea lupta împotriva celor care urmăresc să le "îngrădească" libertatea şi "să-i subjuge propriilor interese personale".

'În această zi jurnaliştii din toate colţurile lumii sărbătoresc una dintre cele mai importante valori democratice, libertatea presei. În România, libertatea presei a fost câştigată cu mari eforturi şi consolidată tot mai mult în ultimii ani, inclusiv prin dezincriminarea, ca faptă penală, a insultei şi calomniei, dar şi prin reuşita tuturor celor care s-au împotrivit adoptării unei legi a presei. Am susţinut necondiţionat eforturile lor şi cred, în continuare, că o reglementare şi un control al presei trebuie să vină din interiorul breslei, şi nu din afara lui. Le doresc tuturor celor care profesează în mass-media mult succes în activitatea lor, dar şi multă putere şi tărie de caracter pentru a putea lupta împotriva celor care urmăresc să le îngrădească libertatea şi să-i subjuge propriilor interese personale", se arată în mesajul preşedintelui.

În fiecare an, pe data de 3 mai, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a libertăţii presei. În acest an se sărbătoresc, de asemenea, 20 de ani de la proclamarea Zilei mondiale a libertăţii presei de către Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991.

ONU a declarat data de 3 mai Ziua mondială a libertăţii presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: 'Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat'.

×