x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu vina tuturor, autorizaţii date pe propria răspundere a acționarilor

Cu vina tuturor, autorizaţii date pe propria răspundere a acționarilor

de Diana Scarlat    |    02 Noi 2015   •   09:55
Cu vina tuturor, autorizaţii date pe propria răspundere a acționarilor

Modificările legislative au făcut posibilă obţinerea cu mare uşurinţă a autorizaţiilor de funcţionare a localurilor. Totul a ajuns să se rezume la o declaraţie pe propria răspundere a patronilor, motivându-se că astfel se elimină birocraţia.

Pentru cei care vor să deschidă o afacere, obţinerea autorizaţiei de funcţionare este o chestiune la mica înțelegere cu autoritățile. Primăria emite o autorizaţie de funcţionare în baza documentelor prezentate de solicitant, și anume actele de înființare a firmei, actul de proprietate sau de închiriere a spaţiului în care urmează să se desfăşoare activitatea, contractul cu o societate de salubritate şi o declaraţie pe propria răspundere, prin care administratorul firmei îşi asumă că va respecta legea. „Cu autorizaţia de la Primărie se obţin apoi toate celelalte autorizaţii, în baza unei înțelegeri a celor responsabili de activitatea unei firme şi a autorităţilor care fac sau nu fac verificări. Eu am văzut, însă, că Pompierii au venit în control o singură dată în şase ani, de când am deschis barul”, a declarat proprietarul unui local din Centrul Vechi al Capitalei. Un club care este înregistrat ca având o capacitate maximă de până la 100 de persoane, precum Clubul Colectiv, are de respectat mai puţine reguli decât unul cu o capacitate mai mare, însă nimeni nu a verificat până acum în România câte persoane intră cu adevărat într-un local.

Proiectul de doar 600 de euro care poate să salveze vieţile oamenilor
Pentru a obţine autorizaţie din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, un club trebuie să prezinte un proiect conceput de specialişti în construcţii, care să includă un plan de evacuare real şi măsurile de siguranţă. Un astfel de proiect costă în jur de 600 de euro. După ce este conceput, se face o şedinţă tehnică, la care participă reprezentanţii tuturor instituțiilor cu atribuții pe linia siguranței publice. Responsabilii în cazul unei tragedii sunt proprietarii spațiilor unde se desfășoară evenimentul, dacă nu au realizat acest proiect tehnic.

Legislația a fost schimbată, dar încă nu se poate aplica
Autorităţile încearcă să arunce vinovăţia în cazul tragediei de la Clubul Colectiv pe lacunele legis¬lative. O nouă lege care regle¬mentează funcţionarea localurilor a fost votată în vara acestui an, însă nu poate fi aplicată, pentru că nu s-au făcut normele metodologice. Noua lege este mult mai restrictivă şi prevede sancţiuni foarte drastice: amenzi de până la 50.000 de lei şi pedeapsa cu închi¬soarea pentru cei care refuză să închidă cluburile până la reme-dierea neregulilor constatate.

Simpla funcționare, fără măsuri contra incendiilor, constituie caz penal
Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au declarat că locaţia unde funcţiona Clubul Colectiv nu avea autorizaţie pentru siguranţa la foc, după cum prevede Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Potrivit celor de la ISU, numai funcţionarea fără această autorizaţie este caz penal.
Conform acestei legi, avizele se dau pentru proiectele de clădiri noi, iar autorizaţiile se emit la punerea în funcţiune a clădirii. Documentele se emit în baza solicitărilor formulate de beneficiarii clădirii. Potrivit Normativului P118/1999, cu modi¬ficări şi completări ulterioare, care regle-mentează asigurarea clădirilor la foc, cluburile şi discotecile sunt încadrate în categoria clădirilor cu săli aglomerate. Pentru acestea, normele prevăd: n exis¬tența a cel puţin două ieşiri de evacuare n uşile trebuie să se deschidă în sensul evacuării n montarea dispozitivelor de evacuare a fumului care trebuie să fie acţionate atât automat, cât şi manual n plafoanele, precum și elementele lor de susţinere trebuie să fie din materiale care nu ard şi nu se carbonizează n pe căile de evacuare să nu fie instalate oglinzi şi uşi false n dotarea sălilor cu instalaţii de semnalizare a incendiilor. (Adrian Stoica)

Clubul Colectiv nu avea autorizaţie de la ISU, deşi funcţiona din ianuarie 2015. Clubul a organizat multe evenimente, printre care și Revelionul din acest an.
 

×