x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cultură şi formol

Cultură şi formol

de Marina Constantinoiu    |    29 Iun 2008   •   00:00
Cultură şi formol

MARATON  ●  Noaptea albă a Institutelor Culturale
Nouă institute culturale din Bucureşti şi-au ţinut deschise porţile, gratuit, în noaptea de vineri spre sîmbătă, în cadrul celei de-a doua ediţii a Nopţii Institutelor Culturale.



MARATON  ●  Noaptea albă a Institutelor Culturale
Nouă institute culturale din Bucureşti şi-au ţinut deschise porţile, gratuit, în noaptea de vineri spre sîmbătă, în cadrul celei de-a doua ediţii a Nopţii Institutelor Culturale.

Deşi nu a atins fluxul impresionant de iubitori de cultură înregistrat de Noaptea Muzeelor, sărbătoarea Institutelor, iniţiată anul trecut de Institutul Cultural Român din Bucureşti (ICR), condus de Horia Roman Patapievici, începe să ia amploare în Capitală, demonstrînd încă o dată dorinţa bucureştenilor de eveniment, de sărbătoare.

Noaptea a fost dedicată tuturor oamenilor, care au putut să asiste şi să reziste la toate manifestările organizate de cele nouă instituţii participante: Institutul Cultural Român, British Council, Institutul Goethe, Institutul Italian de Cultură, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Ungar, Institutul Polonez, Centrul Ceh şi Institutul Francez, comentează Mediafax.

INCIDENT.
Un singur incident a umbrit sărbătoarea la Institutul Cervantes. Mai puţin amatoare de multiculturalism nocturn, o femeie în vîrstă de 49 de ani a stropit cu... formol, dintr-o clădire învecinată, în jurul orei 3:15, un grup de opt spectatori care urmăreau un film în curtea institutului. Substanţa a provocat iritări la nivelul ochilor şi căilor respiratorii celor atacaţi, potrivit unui comunicat al Poliţiei.

OFERTĂ BOGATĂ. Filmul a ocupat un loc de onoare între evenimentele organizate de Institutul Francez Bucureşti, noaptea la Institut fiind garnisită şi cu un concert al Barbarei Carlotti, lecturi publice, dar şi un "bistro francais". La Institutul Italian de Cultură, bucureştenii s-au înghesuit să vadă spectacolul de pantomimă "Rencontres/ Întîlniri", semnat de Dragoş Huluba şi Violeta Totir, pentru ca la finalul manifestării publicul să se bucure de mîncăruri specifice italieneşti. Centrul Ceh a oferit bucureştenilor o "noapte neagră", în cadrul căreia au rulat, sub genericul "Freaka III-Zombie Outbreak", mai multe filme de groază. În acelaşi timp, Centrul Cultural Ungar şi Institutul Polonez, care au desfăşurat o "Noapte" comună la sediul Centrului Ungar, au propus publicului o serie de manifestări culturale, sub titulatura "Warsaw – Budapest: Night Express". Noaptea Institutelor s-a încheiat la British Council, care a marcat şi 70 de ani de prezenţă în România, cu un party susţinut pentru public de DJ Tom Wilson şi Shukar Collective.

×
Subiecte în articol: observator institutul