x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum să fii verde de Paşte

Cum să fii verde de Paşte

de Alexandru Nastase    |    24 Apr 2008   •   00:00
Cum să fii verde de Paşte
Sursa foto: Jurnalul foto/

Fiecare dintre noi poate să fie “verde” de săr­bă­toarea Învierii Domnului. Şi asta fără să încălcăm tradiţiile şi nerefuzîndu-ne nimic.

Fiecare dintre noi poate să fie “verde” de săr­bă­toarea Învierii Domnului. Şi asta fără să încălcăm tradiţiile şi nerefuzîndu-ne nimic.

 

Semnificaţia religioasă deosebită, frenezia ca­do­u­rilor, momentele petrecute cu cei dragi, bucatele tra­diţionale şi datinile străvechi fac din Sărbătorile de Paşte un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi. Acestea presupun însă şi o creştere impresionantă a consumului, într-o mică măsură corelat cu nevoile reale şi cu spiritul sărbătorilor. Rezultatele? Tone de deşeuri şi o mare risipă de energie. La nivel mondial, raportul dintre consumul de resurse şi cantitatea de deşeuri generate, pe de o parte, şi capacitatea de regenerare a mediului, pe de altă parte, este îngrijorător: consumăm resursele a 1.2 planete. Stilul de viaţă de pe continentul Nord-American duce la un consum echivalent cu resursele a cinci pla­nete, iar cel din Europa de Vest la un consum echivalent cu resursele a trei planete. În România, consumăm resursele a 1.5 planete, iar tendinţa este în creştere.

 

SUGESTII. Este foarte uşor să evităm aceste lucruri. Şi asta fără să ne refuzăm nimic sau să ne încălcăm tradiţiile, aşa cum ne sfătuiesc diverşi “ecologişti” în emisiuni tv. În primul rînd, putem servi doar ouă verzi. Asta nu înseamnă că trebuie să le colorăm pe toate în verde, ci că le putem achiziţiona de la o fermă din apropierea oraşului nostru, şi nu de la supermarket. În plus, putem face cumpărăturile la magazinele de lîngă casă, pentru a nu fi nevoiţi să folosim maşina sau mijloacele de transport în comun. Şi la noi au apărut coşuleţele de Paşte, din plastic. A fi verde înseamnă să îl folosim pe cel de anul trecut, şi să nu cumpărăm în fiecare an cîte unul nou. Coşuleţul odată aruncat este la fel de nociv ca şi PET-urile.

 

Vopsele naturale

Occidentalii au folosit anul acesta, de Paştele catolic, vopsele naturale pentru ouă. Despre ce este vorba? Despre legume şi fructe, care pot da culoare ouălor pe care le servim la masa de Paşte. Culorile naturale au fost acceptate şi datorită faptului că sînt sănătoase şi nu expun consumatorii la nici un risc. În plus, tot mai mulţi vestici au decis să prepare bucatele tradiţionale acasă şi nu să cumpere semipreparate de la supermarketuri.

 

alexandru.nastase@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: verde!