O fi mai bună prăjită sau la grătar? Ciorbă sau saramură? Campionii pescuitului sportiv spun că cea mai bună e pupată-n bot şi lăsată-n jos, la vale, înapoi pe Dunăre. Ea, ştiuca, e de aceeaşi părere.
Peştele răpitor din Delta Dunării e mult prea preţios ca să fie prins o singură dată, spune Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta", care-a pus la cale o campanie de promovare a pescuitului sportiv, ca alternativă la cel fără discernământ, practicat acum. Ecoturismul poate salva ce-a mai rămas din Deltă atât rezervaţia, cât şi populaţia. Cu puţin interes din partea autorităţilor şi cu eforturi susţinute financiar, pescarii locului, născuţi şi crescuţi cu dictonul "trăim şi noi cât are balta peşte", s-ar putea reorienta profesional, trecând de la pescuitul cu tona, pentru cherhanagii, la cel cu plasa, pentru familiile lor şi pentru vânzarea către pensiunile din zonă, explică reprezentanţii Asociaţiei. Proiectul propus presupune atât stoparea pescuitului industrial, cât şi a agriculturii neecologice în aria protejată, astfel încât să se poată face cu adevărat ecoturism.
MAMA TA ESTE O CURVĂ? Asociaţia a lansat şi o campanie de ecologizare şi responsabilizare a cetăţeanului născut mârlan, susţinută prin mesaje uşor recognoscibile de către toţi băieţaşii de cartier tentaţi să-şi lase-n apele Deltei diverse obiecte de care nu mai au nevoie. "Cine aruncă gunoaie-n Deltă, mama lui e curvă!" - decretează Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta", trecând astfel peste multe etape ale unui discurs persuasiv. Pe acelaşi principiu sunt salutaţi şi braconierii amatori veniţi în Deltă să se-ntreacă-n pescuit de puiet de ştiucă. Ei află că un sac de mârliţe reprezintă trofeul mârlanilor şi poate-aşa renunţă la iniţiativă. După primul şoc al mesajelor, ar putea să ceară nişte lecţii de pescuit sportiv de la profesioniştii care s-au întrecut la Holbina, ieri şi astăzi, la prins şi pupat de ştiucă-n bot.
CU PEŞTE, DAR FĂRĂ PEŞTE. Premiile lor, în valoare totală de 8500 de euro, vor fi oferite mâine, 24 mai, chiar de către câştigători, comunităţilor locale, acesta fiind unul dintre scopurile primei ediţii de "Stuffish", eveniment organizat în aceste zile la Holbina de către Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta". Astfel li se va dovei oamenilor că balta poate avea mai mult peşte dacă nu este prins o singură dată, iar banii pot fi câştigaţi mai uşor din plăcerile sportive pe care Delta le oferă oamenilor. Nu sunt excluse nici plăcerile culinare, dacă nu necesită pescuitul în cantităţi industriale sau braconajul. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi a declarat astăzi că pregăteşte un proiect de amploare pentru interzicerea pescuitului industrial şi a agriculturii neecologice în rezervaţia Delta Dunăii. Şi în cadrul ministerului se caută soluţii pentru salvarea Deltei, atât pentru natură, cât şi pentru oameni.
Citește pe Antena3.ro