După ce, în spaţiul public, au apărut mai multe critici pe seama deciziei autorităţilor de a muta „Cuminţenia Pământului” de la Muzeul Băncii Naţionale, la Muzeul Satului, ministrul Culturii a ţinut să precizeze că acţiunea vizează o expunere cât mai mare a operei lui Constantin Brâncuşi şi că aceasta va fi „itinerată în România”.
Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a publicat ieri un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care spune că sculptura „Cuminţenia Pământului” va fi găzduită doar într-o primă fază la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”. Asta nu înseamnă că ea va fi accesibilă doar bucureştenilor: „în viitorul apropiat, lucrarea va fi itinerată în România, urmând să fie expusă în contexte speciale, în muzee de artă, galerii etc.”, a scris ministrul Corina Şuteu, pe reţeaua de socializare.
Aceasta recunoaşte că “Muzeul Satului e unul de etnografie, iar includerea unei capodopere a avangardei de secol XX într-o astfel de instituţie este atipică”, însă susţine că mutarea sculpturii în acest spaţiu “este menită unei expuneri cât mai largi a lucrării, pentru un public cât mai numeros şi mai divers, ce o va putea recepta în multiplele ei valenţe, nu doar în siajul tradiţiei artistice din care provine”. În privinţa construcţiei unui Atelier Brâncuşi în spaţiul Muzeului Satului, Corina Şuteu a precizat că un astfel de proiect nu se află, în acest moment, în planurile Ministerului Culturii.
Zilele trecute, artistul Dan Perjovschi a criticat decizia mutării sculpturii la Muzeul Satului şi a cerut înapoi banii donaţi. Potrivit acestuia, peste tot în lume operele lui Brâncuşi sunt expuse în muzee de artă, nu la muzee de tehnică populară, printre “oale şi ulcele”. (M.C.)