x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cupolă de foc peste Europa: Urmează zile sufocante cu temperaturi mortale în mai multe țări

Cupolă de foc peste Europa: Urmează zile sufocante cu temperaturi mortale în mai multe țări

de Redacția Jurnalul    |    13 Aug 2024   •   21:46
Cupolă de foc peste Europa: Urmează zile sufocante cu temperaturi mortale în mai multe țări
Sursa foto: Hepta/Temperaturi mortale în Europa

Un domn de căldură s-a instalat peste Europa și va continua să sufoce cu temperaturi periculoase multe țări de pe continent, relatează Antena 3 CNN, pe baza informațiilor de la corespondenților externi.

Meteorologii din mai multe state au emis alerte de caniculă mortală, în contextul în care temperaturile au depăși 40 de grade, iar riscul incendiilor de vegetație se menține extrem de ridicat.

Până săptămâna viitoare, Franța, Marea Britanie, Benelux (Belgia, Olanda și Luxemburg) și Europa Centrală vor fi înghițite sub cupola de foc. 

Italia trece prin cea mai călduroasă perioadă din acest an. 

"Zilele acestea, în Italia sunt așteptate temperaturi record. Un anticiclon african își va face simțită prezența și va aduce cu sine temperaturi care vor ajunge până la 38-39 de grade Celsius în peninsulă și până la 42 de grade în insule precum Sardinia.

Nu în ultimul rând, pe Monte Bianco / Mont Blanc, masivul cu cel mai înalt vârf din Europa, s-a înregistrat o premieră îngrijorătoare. La stația automată situată la 4750 de metri deasupra nivelului mării s-au înregistrat timp de 33 de ore consecutive temperaturi peste 0 grade Celsius", a relatat Naty Badea, corespondent Antena 3 CNN în Italia.

Și nord-estul Spaniei se topește sub soarele nemilos, iar meteorologii au emis alerte de risc extrem.

"Am avut deja parte de aproape două săptămâni și jumătate de temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă în toată Spania peninsulară, iar în zilele următoare situația nu se va îmbunătăți. Se anticipează că masa de aer cald va rămâne în mare parte a peninsulei, iar temperaturile vor atinge și chiar depăși un nivel critic de 42 de grade Celsius", a transmis Radu Trascău, corespondentul Antena 3 CNN în Spania.

Corespondență Antena 3 CNN: În unele departamente din Franța, aerul fierbinte este de nerespirat

Franța, care a găzduit Jocurile Olimpice, se confruntă de o perioadă lungă de timp cu căldura extremă. Alerta de caniculă mortală emisă de specialiști este în continuare în vigoare.

"Mai bine de 40 de departamente au fost până azi sub cod portocaliu. Starea de urgență meteorologică se va menține și în zilele care urmează. În nouă dintre departamentele franceze, aerul a devenit, pur și simplu, de nerespirat.

Temperaturile consemnate la umbră au fost între 34 și 38 de grade Celsius. La Paris, după ce s-au terminat Jocurile Olimpice, oamenii au preferat să plece din orașul încins", a consemnat Mihaela Coposciuc, corespondent Antena 3 CNN în Franța.

Peste 47.000 de europeni au murit, vara trecută, din cauza valurilor de căldură extremă.

România se situează pe locul șase într-un clasament al deceselor provocate de caniculă în Europa, cu 2585 de victime înregistrate oficial.

Cele mai multe decese s-au înregistrat în Italia: peste 12.000 de morți. În Spania, decesele atribuite caniculei au ajuns la peste 8000, iar în Germania, la peste 6000.

×