x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curs pentru consumatori: cum să nu iei țeapă de la bănci

Curs pentru consumatori: cum să nu iei țeapă de la bănci

de Diana Scarlat    |    16 Mar 2016   •   12:00
Curs pentru consumatori: cum să nu iei țeapă de la bănci
Sursa foto: shironosov/Getty Images/iStockphoto

Principalele probleme pe care le au consumatorii români sunt legate de contractele bancare, contaminarea alimentelor şi posibilităţile reduse de a cumpăra mâncare sănătoasă, din cauza substanţelor folosite de crescătorii de animale. Pentru a-i învăţa pe clienţii băncilor cum ar trebui să citească şi să semneze un contract, o asociaţie neguvernamentală a lansat ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, un curs de educaţie financiar-bancară, adresat profesorilor din şcolile generale şi din licee.

Cursul, lansat de InfoCons în cadrul programului „Alege! Este Dreptul tău!”, poate fi descărcat de cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, de pe site-ul infocons.ro. Profesorii care îl promovează vor primi un certificat de absolvire. „Cursul contribuie la formarea unei generaţii de consumatori mai informaţi, mai educaţi, pentru ca alegerile lor să poată fi făcute în cunoştinţă de cauză. Din păcate, cetă-ţeanul român încă nu are o cultură suficient de bună pentru a face alegeri, mai ales în privinţa contractelor. Tot ceea ce se întâmplă în aceste zile în ţara noastră este din cauza lipsei de educaţie financiar-bancară. Am lansat acest curs pentru că profe-sorii au oferit informaţii incorecte, de foarte multe ori, iar clienţii care astăzi au probleme au plecat din şcoală cu o educaţie precară în acest domeniu”, explică Sorin Mierlea, preşedintele asocia-ţiei consumatorilor InfoCons. Din datele statistice oferite de Ministerul Educaţiei reiese că fiecare unitate şcolară are acces la internet, astfel încât toţi profesorii interesaţi ar putea descărca materialul informativ. Tot ieri, InfoCons a lansat şi o actualizare a aplicaţiei gratuite care ajută consumatorii din România să scaneze produsele de la raft, pentru a primi toate informa-ţiile despre conţinutul aces-tora, cu ajutorul codurilor de bare.

Carnea cu antibiotice

În timp ce românii se confruntă cu un număr mare de contracte păguboase, restul europenilor au probleme în special cu plăţile în comerţul online. Dar s-a identificat şi principala problemă inter-naţională a consumatorilor, care a fost propusă ca temă de dezbatere de Ziua Consu-matorului: antibioticele din alimente. Grupurile de consumatori din întreaga lume fac apel la cele mai mari companii de „fast-food” să-şi asume angajamentele globale şi să nu mai folosească pentru preparate carne de la animale care au primit în mod obişnuit antibiotice utilizate în medicina umană. Circa 50% dintre antibiotice sunt folosite la nivel global în creşterea animalelor şi afec-tează în special carnea de pui. „Se cere reducerea şi chiar eliminarea acestor substanţe din carnea de pui, pentru că produc o rezistenţă a organis-mului la medicamente. Anti-bioticele devin ineficiente în tratamente”, mai spune Sorin Mierlea.

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, marcată pentru prima dată pe 15 martie 1983, este sărbătorită de peste 220 de organizaţii, din 115 ţări. Scopul mişcării internaţionale este acela de a ajuta la protejarea consumatorilor de pretutindeni.

×