x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curtea Constituţională: Guvernul NU poate cere primăriilor banii nefolosiţi oferiţi de cabinetul Ungureanu

Curtea Constituţională: Guvernul NU poate cere primăriilor banii nefolosiţi oferiţi de cabinetul Ungureanu

24 Mai 2012   •   14:21
Curtea Constituţională: Guvernul NU poate cere primăriilor banii nefolosiţi oferiţi de cabinetul Ungureanu

Curtea Constitutionala (CC) a admis sesizarea Avocatului Poporului referitoare la neconstitutionalitatea articolului V, alineatul 1, teza I, din OUG 15/2012 privind stabilirea unor masuri financiare in domeniul asigurarilor sociale de sanatate si al finantelor publice, scrie Mediafax.

"Sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unitatilor administrativ-teritoriale in anul 2012 prin Hotararea Guvernului 255/2012 privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unitati administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente si de capital, precum si pentru cofinanþarea unor proiecte cu finantare externa nerambursabila, neutilizate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se restituie de catre ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la bugetul de stat, in contul din care acestea au fost incasate" - este textul declarat neconstitutional de catre CC.

In cadrul dezbaterilor s-a sustinut ca textul incalca articolul 120 din Constitutiei, care stipuleaza ca administratia publica din unitatile administrativ-teritoriale se intemeiaza pe principiile descentralizarii, autonomiei locale si deconcentrarii serviciilor publice.

Mai mult, s-a aratat ca emitentul actului administrativ nu isi poate revoca propriul act pentru considerente de oportunitate, aceasta putandu-se face doar pentru motive de nelegalitate.

In 8 mai, in prima sedinta a Executivului condus de Victor Ponta, s-a decis ca primarii sunt obligati sa returneze Guvernului cel tarziu pana la sfarsitul acestei saptamani fondurile necheltuite din alocatiile primite la inceputul lunii aprilie de la fostul Cabinet Ungureanu pentru cheltuieli curente si cofinantarea unor proiecte europene.

"Regularizarea cu bugetul de stat a sumelor se realizeaza in termen de trei zile lucratoare", stipula actul.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat anterior ca primarii vor fi obligati sa returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocatiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu in termen de trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial a hotararii prin care actualul Executiv a decis recuperarea acestor sume.

Premierul Victor Ponta anuntase, in 7 mai, in plenul Parlamentului, ca a cerut specialistilor din Ministerul Finantelor sa propuna in sedinta de marti a Guvernului o solutie prin care banii acordati de fostul Guvern catre primariile PDL sa fie recuperati si folositi la salarii si pensii.

El a amintit ca a criticat in numeroase randuri modul in care Guvernul Ungureanu a cheltuit "ilegal si ilegitim" 170 milioane euro din Fondul de rezerva, pentru a finanta campania electorala a unor alesi locali PDL.

"Ma angajez ca Fondul de rezerva sa nu mai fie folosit niciodata pe criterii politice, pentru campanii electorale, ci doar conform legii, pentru situatii cu adevarat de urgenta. Mai mult, am solicitat specialistilor din Ministerul Finantelor ca maine (marti-n.r.), printr-un act normativ, sa incercam sa recuperam acei bani, de 170 milioane euro, si sa-i folosim acolo unde avem cu adevarat nevoie, la reintregirea pensiilor si a salariilor", spunea Ponta.

La inceputul lunii aprilie, prin hotarare, Guvernul a alocat primariilor fonduri totale de 648 milioane lei (echivalent a 148 milioane euro), din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului, cei mai multi bani fiind acordati primariilor PDL.

×