x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CUTREMUR în Vrancea, în această dimineaţă. Avertismentul lui Gheorghe Mărmureanu

CUTREMUR în Vrancea, în această dimineaţă. Avertismentul lui Gheorghe Mărmureanu

21 Feb 2015   •   10:04
CUTREMUR în Vrancea, în această dimineaţă. Avertismentul lui Gheorghe Mărmureanu

Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter s-a produs sâmbătă, la ora locală 5,48 (3,48 UTC), în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).

Seismul a avut loc la o adâncime de 130 de kilometri, iar localitățile cele mai apropiate de epicentru au fost Covasna (39 km), Vălenii de Munte (45 km), Săcele (52 km),Târgu Secuiesc (55 km), Buzău (57 km).

De la începutul anului, în Romania au mai avut loc 24 de cutremure, dintre 18 care avut loc în zona Vrancea.

Avertismentul lui Gheorghe Mărmureanu

Directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului declara, la sfârșitul anului trecut, că în România va urma un cutremur de mare adâncime.

Mărmureanu a spus însă că un seism mai mare de 7,5 grade pe scara Richter nu se va produce prea curând pe teritoriul ţării noastre. Însă, în cazul unui cutremur de suprafaţă ca cel din 4 martie 1977, bucureştenii vor simţi mult mai violent seismul.

"În București, trebuie construite clădiri rigide, în Focșani clădiri gen trestie. (...) Viitorul mare cutremur va afecta puțin Capitala. Mai mult de 15-20% nu va afecta Bucureștiul, dar nu știm cum se vor comporta acele clădiri care au fost afectate și la 4 martie că sunt foarte multe la care s-a pus doar niște mortar, nu s-au reparat stâlpii corect. Problema mare sunt clădirile vechi ce au suferit avarii de-a lungul anilor", a declarat Mărmureanu la RTV.

"Foarte multe clădiri au fost construite folosindu-se calcule ca în Occident, pentru cutremurele de suprafață. Vom vedea cum se vor comporta în cazul unui cutremur de mare adâncime", a mai spus directorul onorific al INFP.


×