x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator D’ALE CETĂŢEANULUI - Ce aveţi de gând cu Centrul Istoric?

D’ALE CETĂŢEANULUI - Ce aveţi de gând cu Centrul Istoric?

07 Oct 2008   •   00:00
D’ALE CETĂŢEANULUI - Ce aveţi de gând cu Centrul Istoric?

Subsemnatul Popescu Ioan, domiciliat în Bucureşti, Sector 2, mă adresez dumneavoastră ca o ultimă soluţie, după ce zilele trecute am transmis atât Primarului General al Capitalei, Sorin Oprescu, cât şi Primarului Sectorului 3, Liviu Negoiţă, sesizări similare, semnale de alarmă privitoare la situaţia în care se găseşte încă Centrul Istoric al Capitalei:



SEMNAL DE ALARMĂ
Subsemnatul Popescu Ioan, domiciliat în Bucureşti, Sector 2, mă adresez dumneavoastră ca o ultimă soluţie, după ce zilele trecute am transmis atât Primarului General al Capitalei, Sorin Oprescu, cât şi Primarului Sectorului 3, Liviu Negoiţă, sesizări similare, semnale de alarmă privitoare la situaţia în care se găseşte încă Centrul Istoric al Capitalei:

"Rugămintea noastră, a câtorva zeci de iubitori de frumos, cetăţeni ai Capitalei, este să se reia de urgenţă lucrările abandonate în Centrul Istoric. De la decopertarea străzii Gabroveni au trecut multe săptămâni şi nimeni nu mai lucrează pe şantier. Nici arheologii şi nici drumarii. Totul este abandonat sub ploaia de toamnă care a început să cadă peste "descoperirile epocale" găsite pe lângă traseele canalizărilor, cablurilor electrice şi telefonice, ş.a.m.d. Înţelegem că toate aspectele istorice trebuie tratate cu răspundere, dar... într-un timp rezonabil. Din ceea ce se vede cu ochiul liber, specialiştii noştri sunt într-o perpetuă vacanţă, câtă vreme de cel puţin două luni NU SE FACE NIMIC! 

Pericol
Strada Franceză ascunde câteva clădiri de o frumuseţe extraordinară, clădiri decorate cu balcoane din fier bogat ornamentate, cu ştucaturi elegante şi cu ferestre pline de graţie. Toate sunt în pericol să cadă odată cu jumătate din Centrul Istoric ale cărui imobile au fost expertizate în urmă cu 15 ani pe bani grei. Ce măsuri s-au luat pentru repararea/consolidarea celor mai afectate? Pe strada Lipscani s-au plătit în cursul anului 2007 lucrări de schimbare a tubulaturilor subterane fără decopertarea străzii. S-au aplicat tehnologii moderne şi s-a făcut astfel economie de timp. Foarte bine! Dar de ce a fost nevoie de economie de timp dacă, de atâta vreme, nimeni nu mai lucrează?? Cum plănuieşte Administraţia Capitalei şi a Sectorului 3 să rezolve situaţia din această zonă extrem de importantă a Bucureştiului?"

Post scriptum
Am vizitat de curând două amărâte de oraşe bulgăreşti de provincie: Ruse şi Veliko Târnovo. Sunt un adevărat exemplu, din toate punctele de vedere! Sunt cu mult înaintea noastră în conservarea patrimoniului istoric. Chiar aşa de lipsiţi de mândrie suntem? Cât vom mai aştepta? Şi pe cine? Odată cu apropierea alegerilor din noiembrie speram că lucrurile se vor mişca, dar... Sunt între­bări retorice, care ascund îngrijorarea noastră, de cetăţeni afectaţi de nepăsarea autorităţilor.


D’ALE CETĂŢEANULUI

Mihai, cetăţean român, a fost ope­rat de apendi­cită deşi suferea de piatră la rinichi.
Andreea, cetăţean român, a trebuit să aştepte 30 de ore în aeroport fără nici o explicaţie.
Florin, cetăţean român, a ajuns cu duba la sediul poliţiei pentru că sistemul de taxare dintr-un autobuz RATB nu funcţiona şi controlorii nu au putut stabili dacă avea sau nu bilet.
Laura, alt cetăţean român care a ales să trăiască departe de ţară pentru că acolo, în străi­nătate, nu este atâta birocraţie şi atâta bătaie de joc ca în România. Suntem siguri că şi tu, sau cineva cunoscut ţie, aţi trecut prin ceva asemănător! Acum aveţi ocazia ca toată lumea să ştie prin ce aţi trecut şi să-i arătăm cu degetul pe vinovaţi. Ziarul nostru vine în sprijinul vostru, al cititorilor, şi vă lansează provocarea de a deveni reporterii de ocazie ai Jurnalului Naţional.
Nu ezitaţi şi scrieţi la "D’ale cetăţeanului" pe adresa de e-mail cetateanul@jurnalul.ro sau prin poştă la Jurnalul Naţional, Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp D, etaj 8, Sector 1, Bucureşti, pentru rubrica "D’ale cetăţeanului"!

×
Subiecte în articol: observator