x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator D-ALE CETĂŢEANULUI - Detectoarele de gaze, impuse

D-ALE CETĂŢEANULUI - Detectoarele de gaze, impuse

23 Oct 2008   •   00:00
D-ALE CETĂŢEANULUI - Detectoarele de gaze, impuse

Instalarea obligatorie a unui detector de gaze, în condiţiile în care legislaţia nu prevede termene-limită şi nici sancţiuni, este o problemă semnalată de o cititoare din Botoşani, în cazul ei aflându-se mii de persoane.



"Mă numesc Anca Daniela Guraliuc, domiciliată în Botoşani, în Strada Calea Naţională nr. 79, bl. 11, sc. A., ap. 15. La data de 10.10.2008 s-a efectuat verificarea periodică la doi ani a gazului şi mi s-a înmânat un preaviz pentru instalarea unui detector automat de gaze, pe care l-am contestat la autorităţi. Operatorul care a emis preavizul este EON Gaz Distribuţie, regiunea Est, Centrul Operaţional Botoşani, Districtul 2.

Ordinul nr. 58/04.02.2004 şi Ordinul 713/ 21.10.2004 al ministrului Economiei şi Comerţului nu prevăd termen-limită şi nici sancţiuni pentru cei care nu achiziţionează aceste detectoare. Chiar domnul Gabriel Sârbu, directorul Departamentului de tarife, reglementări comerciale şi protecţia consumatorilor din ANRE a declarat în 2007 că: «Persoanele care au deja instalate centrale termice pe gaze nu vor fi obligate să se supună acestor norme....». El mai precizează că «în ordinul Autorităţii nu sunt prevăzute sancţiuni pentru cei care nu-şi achiziţionează detectoare».

În Gazeta de Sud din 25 septembrie 2008, domnul director al Regionalei Vest a Distrigaz Sud, Nicolae Mălăescu, declara că: «Legea nu este retroactivă în România. Deci, aceia care şi-au montat centrale termice anii trecuţi nu trebuie să-şi pună detectorul automat de gaze...».

În preaviz se menţionează că în  termen de 90 de zile se va monta detectorul, iar nerespectarea prevederilor legale va duce la întreruperea serviciului de distribuţie a gazelor. E o măsură abuzivă. Menţionez că am depus contesţatie on line la următoarele autorităţi: EON Gaz Distribuţie Regiunea Est, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi la Agenţia Naţională de Reglementare în Energie. Mai vreau să adaug că am montat centrala termică în anul 2003. În această situaţie se află mii de români."

Cu respect, Anca Guraliuc


Mihai, cetăţean român, a fost operat de apendicită, deşi suferea de piatră la rinichi. Andreea, cetăţean român, a trebuit să aştepte 30 de ore în aeroport fără nici o explicaţie. Laura, alt cetăţean român care a ales să trăiască departe de ţară pentru că acolo, în străinătate, nu este atâta birocraţie şi atâta bătaie de joc ca în România. Suntem siguri că şi tu ai trecut prin ceva asemănător! Acum ai ocazia să-i arătăm cu degetul pe vinovaţi. Ziarul nostru vine în sprijinul tău şi îţi lansează provocarea de a deveni reporter de ocazie al Jurnalului Naţional.

Nu ezitaţi şi scrieţi la "D-ale cetăţeanului" pe adresa de e-mail cetateanul@jurnalul.ro sau prin poştă la Jurnalul Naţional, Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp D, etaj 8, Sector 1, Bucureşti, pentru rubrica "D-ale cetăţeanului"!

×
Subiecte în articol: observator