x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Daily Mail cere ieşirea Marii Britanii din UE din cauza infractorilor români şi bulgari

Daily Mail cere ieşirea Marii Britanii din UE din cauza infractorilor români şi bulgari

de Robert Veress    |    08 Sep 2011   •   09:59
Daily Mail cere ieşirea Marii Britanii din UE din cauza infractorilor români şi bulgari

Tabloidul Daily Mail, al doilea cotidian britanic din punct de vedere al audientei, cu 2,1 de milioane de exemplare difuzate zilnic, ii cere, pe un ton imperios, premierului David Cameron sa organizeze un referendum prin care natiunea sa se exprime pentru 'redobandirea suveranitatii pierdute in urma cu aproape 40 de ani'.

Daily Mail sustine ca Marea Britanie poate profita de criza euro, pentru a-si exercita dreptul de veto in legatura cu masurile preconizate pentru combaterea crizei si care ar presupune o noua modificare a constitutiei europene.

Tabloidul isi motiveaza solicitarea cu cresterea criminalitatii in randul europenilor din Marea Britanie, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE.

'In doar patru ani de cand Romania si Bulgaria s-au alaturat UE, infractiunile comise de cetateni straini in Marea Britanie sunt de peste trei ori mai numeroase, 2.750 de condamnari fiind pronuntate in fiecare luna', isi incepe cotidianul argumentatia.

Doar ca aceasta nu rezista la un simplu calcul comparativ.

Conform statisticilor publicate de The Telegraph (principalul cotidian din segmentul presei de calitate din Marea Britanie), in prima jumatate a anului 2007 (anul aderarii Romaniei si Bulgariei), cetateni din sapte state europene, aflate in top 20 al tarilor care au furnizat infractori in Marea Britanie, au cumulat 7.224 de infractori (1.204 in medie lunara). Polonia ocupa primul lor in top 20, cu 2.310 infractori, iar Romania locul 5, respectiv locul 3 intre tarile UE, cu 1.087 de infractori (181 in medie lunara).

Intr-o statistica mai noua, preluata si de Daily Mail de la The Telegraph, se arata ca, in decursul anului 2010, numarul infractiunilor comise de cetateni proveniti din randul tuturor celor 27 de state europene se cifreaza la 27.056, adica 2.255 in medie lunara. Asadar, nu putem vorbi nici macar de o dublare a numarului de infractiuni si (atentie!) asta prin raportare la 27 de state vs 7 state in urma cu 4 ani. Pe de alta parte, criminalitatea europeana din Marea Britanie a scazut, in 2010, fata de 2009, cand s-au solutionat 27.379 de infractiuni.

E drept, anul trecut, Romania a urcat pe pozitia a doua din punct de vedere al numarului infractiunilor comise in Marea Britanie de cetateni europeni, dublandu-se numarul cetatenilor romani condamnati, in medie lunara. Insa, la fel de adevarat este ca numarul emigrantilor romani in Marea Britanie s-a triplat, fata de anul 2007, de la circa 20.000, la peste 60.000. Pe de alta parte, comparand cifrele imigrantilor insulari proveniti din tari UE, cu numarul infractiunilor comise de persoane din randul acestora, se obtin procente asemanatoare, indiferent de natiune. Cu alte cuvinte, nu se poate afirma sau sugera, fara a jigni gratuit, ca romanii din Marea Britanie sunt mai infractori decat alti europeni.

Citeste si : Daily Mail INVENTEAZA statistici. "Romanul mediu se intoarce din strainatate cu un castig de 112.500 de euro". Vezi cum sunt FALSIFICATE statisticile BNR si cum reactioneaza britanicii

×