x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorul Daniel Morar, numit de Traian Băsescu judecător la Curtea Constituţională

Procurorul Daniel Morar, numit de Traian Băsescu judecător la Curtea Constituţională

25 Mar 2013   •   13:24
Procurorul Daniel Morar, numit de Traian Băsescu judecător la Curtea Constituţională

Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni decretul de numire a lui Daniel Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de nouă ani, începând cu data de 9 iunie 2013.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 25 martie a.c., Decretul de numire a domnului Daniel-Marius Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2013", informează Administraţia prezidenţială.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a trimis o scrisoare privind încetarea în 8 iunie a mandatului Aspaziei Cojocaru, numită în CC la propunerea Camera Deputaţilor, informează mediafax.ro.

Biroul Permanent a luat în discuţie şi celelalte cazuri de încetare a mandatului, respectiv ale lui Ion Predescu, numit la propunerea Senatului, şi Acsinte Gaspar, numit la propunerea Preşedinţiei

În scrisoarea preşedintelui Curţii se arată că, potrivit legii 47/1992, cu trei luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, preşedintele Curţii sesizează pe preşedintele Camerei Parlamentului care a numit judecătorul sau, după caz, pe preşedintele României, solicitându-i să numească un altul în locul lui, iar numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Din partea Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost propuşi de către majoritatea parlamentară Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu.

În urma expirării mandatului în funcţia de procuror-şef al DNA, la 12 august 2008, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, l-a delegat pe Daniel Morar pentru această funcţie, până la data de 12 februarie 2009, când a fost reînvestit, printr-un decret semnat de preşedintele Traian Băsescu, în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

La 13 februarie 2012, ca urmare a încetării mandatului de procuror-şef al DNA, Daniel Morar a fost delegat în această funcţie, pentru o perioadă de şase luni, prin ordin al procurorului general Laura Codruţa Kovesi.

În urma expirării acestei delegări şi pentru faptul că nu a apărut o altă propunere, la 3 august 2012, procurorul general a dispus delegarea lui Daniel Morar în funcţia de procuror-şef al DNA. Delegarea a fost dispusă începând cu data de 13 august 2012, pentru o perioadă de şase luni.

Începând cu 2 octombrie 2012, Daniel Morar a preluat pentru o perioadă de şase luni interimatul în funcţia de procuror general al României.

Daniel Morar este membru al Asociaţiei Internaţionale a Instituţiilor Anticorupţie (IAACA) şi membru al Asociaţiei Magistraţilor din România (de la înfiinţare). Este căsătorit, soţia sa fiind avocat.

×
Subiecte în articol: daniel morar procuror curtea constituţională