x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Danone România retrage preventiv de pe piaţă unele produse din lapte contaminat cu aflatoxină

Danone România retrage preventiv de pe piaţă unele produse din lapte contaminat cu aflatoxină

18 Mar 2013   •   15:44
Danone România retrage preventiv de pe piaţă unele produse din lapte contaminat cu aflatoxină
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Danone România retrage preventiv de pe piaţă unele produse care ar fi putut să conţină urme de lapte contaminat cu aflatoxină şi a blocat în depozitul propriu 75 de tone de produse, după ce rezultatele analizelor au confirmat prezenţa aflatoxinei M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii săi de lapte, a anunţat Danone România, informează agerpres.ro.

"După primirea rezultatului pentru aflatoxină M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii săi de lapte, rezultat care era peste limita legală, Danone România a sistat imediat colecta de lapte de la ferma respectivă şi, pentru siguranţa consumatorilor, a decis să blocheze în depozitul său 75 tone de produse şi să retragă preventiv de pe piaţă unele produse care ar fi putut să conţină urme de lapte contaminat de la acea fermă. Procesul de retragere se desfăşoară foarte rapid şi facem toate eforturile să fie finalizat până la sfârşitul zilei", se arată în comunicatul Danone România.

ANSVSA a iniţiat luni alertă prin Sistemul Rapid de Alertă după ce un procesator, pe baza analizelor de autocontrol, a identificat un lot de lapte, provenit din ferme, cu posibile neconformităţi.

"Inspectorii ANSVSA au demarat verificările la procesatorul respectiv şi la fermele care au furnizat laptele, alerta fiind iniţiată după sosirea rezultatelor. Din cauza potenţialului risc, ca o parte din aceste loturi să fi ajuns în procesare, s-a solicitat procesatorului retragerea tuturor loturilor produse în perioada respectivă, pentru a elimina orice pericol pentru sănătatea consumatorilor", se arată într-un comunicat al ANSVSA.

În timpul anchetei, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au constatat că există posibilitatea ca laptele conform să fi intrat în contact cu lapte neconform şi atunci au dispus sechestrarea loturilor suspecte de contaminare aflate în stoc, în depozitul procesatorului şi retragerea de pe piaţă a produselor rezultate. 

×
Subiecte în articol: danone aflatoxina lapte aflatoxina ansvsa