Senatorii au adoptat ieri o iniţiativă legislativă care, pe modelul insolvenţei în cazul persoanelor juridice, instituie şi insolvenţa persoanei fizice.
Concret, în cazul în care instanţa stabileşte că un debitor nu-şi mai poate plăti datoria din motive scuzabile, el poate beneficia de o reeşalonare a datoriei, dar scapă şi de plata a 25% din datorie. Proiectul de lege, iniţiat de senatorii PD-L după modelul american, face diferenţă între situaţia unei persoane care se află în insolvenţă scuzabilă faţă de una care se află în caz de faliment fraudulos.
Falimentul scuzabil este definit ca falimentul personal pentru care instanţa a acordat, la cererea debitorului, beneficiul scuzabilităţii, după ce va fi constatat că falimentul personal nu se datorează culpei grave, relei-credinţe sau fraudei debitorului, ci unei conjuncturi economice şi sociale nefavorabile. Astfel, dacă o instanţă consideră că falimentul este scuzabil, adică debitorul a ajuns să nu-şi mai poată plăti ratele din motive gen şomaj, atunci acesta poate beneficia de un plan de reeşalonare la plata datoriei, dar numai pentru 75% din cuantumul datoriei, restul de 25% fiind plătit de bancă.
"Persoana aflată în această situaţie va trebui să prezinte un plan de redresare în care arată cum îşi va achita lunar 75% din datoria faţă de creditor. Judecătorul va decide care cereri vor fi aprobate şi care nu", spune unul dintre iniţiatori.
Citește pe Antena3.ro