x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce are nevoie capitala României dar se construieşte în capitala Daciei: o parcare!

De ce are nevoie capitala României dar se construieşte în capitala Daciei: o parcare!

01 Aug 2011   •   21:00
De ce are nevoie capitala României dar se construieşte în capitala Daciei: o parcare!

Vestigiile de la Sarmizegetusa Regia au fost afectate, lucrarile la parcarea de langa zidul cetatii fiind facute fara sa existe o autorizatie. Sunt concluziile comisiei de ancheta numita de pre­fectul de Hunedoara, Dezsi Attila, ca urmare a situatiei aparute in cur­sul lunii iulie la monumentul is­toric Cetatea Dacica Sarmizegetu­sa Regia, cand zidul portii de vest de la intrarea in cetate a fost afectat de ame­najarile la parcare. Raportul co­misiei a fost inaintat ieri Ministerului Ad­ministratiei si Internelor, Mi­nis­terului Culturii si Patrimoniului Na­tio­nal si Ministerului Mediului, Ape­lor si Padurilor, informeaza Media­fax.

"Pe scurt, raportul comisiei de ancheta releva faptul ca lucrarile efectuate nu detin autorizatie, s-au desfasurat fara supraveghere arheologica, vestigiile posibile fiind compromise", a declarat ieri prefectul de Hunedoara, Dezsi Attila.
Potrivit raportului, lucrarile executate in perioada 15 iunie – 8 iulie 2011, la solicitarea beneficiarului – Consiliul Judetean Hunedoara – nu detin autorizatie de construire.

"Amplasamentul parcarii se afla in imediata vecinatate a zidurilor antice ale cetatii dacice, in zona 1 de protectie, conform Planului Urba­nistic Zonal, cu interdictie pentru orice lucrari de construire, fiind intr-o pozitie extrem de vulnerabila pentru monument. Lucrarile s-au desfasurat fara supraveghere arheologica, vestigiile posibile fiind compromise", se mentioneaza in raport.

De asemenea, comisia a stabilit ca lucrarile au continuat dupa emiterea somatiei de Directia Judeteana de Cultura si Patrimoniu National Hunedoara, iar Primaria comunei Orastioara de Sus nu si-a exercitat controlul propriu, neluand nici o masura fata de executarea lucrarilor neautorizate.

In raport se specifica si faptul ca lucrarile erau facute in baza unei au­torizatii de construire emisa ilegal, in iunie 2005, neexistand o expertiza tehnica la baza si nici acordul In­spectoratului Judetean in Con­struc­­tii Hunedoara. Mai mult, lucra­ri­le nu au fost anuntate Inspectoratu­lui Judetean in Constructii Hunedoara.

Conform documentului, "toate lu­crarile efectuate atat in baza autori­za­tiei de constructie emisa in 2005, cat si celelalte lucrari fara autorizatie sunt ilegale, nesolicitandu-se pre­zen­ta arheologilor pe parcurs, in ve­derea efectuarii raportului necesar de descarcare de sarcina arheologi­ca".

Scandalul a izbucnit in 6 iulie, cand un utilaj care executa lucrari pentru amenajarea unei parcari in zona cetatii Sarmizegetusa Regia a lovit zidul de vest, care a fost distrus pe o lungime de 30 de metri. Bucati imense de piatra s-au desprins si au cazut din zidul cetatii, dupa ce un excavator a efectuat cateva lucrari necorespunzatoare. Directia Jude­teana pentru Cultura si Patrimoniu National (DJCPN) Hunedoara s-a sesizat si a informat imediat ministerul, care a trimis la fata locului o echipa a Comisiei Nationale de Arheologie. Ca urmare a inspectiei desfasurate in 7 iulie, lucrarile au fost oprite in ziua urmatoare. "Deoarece prin executarea parcarii a fost afectat iremediabil situl arheologic pe adancimea de doi metri, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Hunedoara a solicitat Ministerului Culturii si Patrimoniului National formarea unei comisii de experti din partea acestui minister pentru evaluarea pagubelor. De asemenea, raportul va fi analizat de ministerele de resort, care vor propune sanctiunile ce se impun in aceasta situatie", a declarat prefectul judetului Hunedoara.

×
Subiecte în articol: parcare ulpia traiana sarmizegetusa