Noul coronavirus a dus la infectarea a sute de medici și pacienți din spitalele de stat, dar a ocolit spitalele private.
Dr. Andrei Rogoz, medic de boli infecţioase la Spitalul Sanador, explică de ce în unitatea privată nu au existat focare de COVID-19 în cele 4 luni de epidemie.
Aici au existat încă de la început circuite clare iar imediat ce au apărut pe piaţă testele de diagnostic s-a luat decizia testării întregului personal și a tuturor pacienţlor, chiar dacă nu aveau simptome de boală.
În spital toţi medicii purtau deja măşti, pe când încă acest lucru era doar o recomandare.
“Când a apărut la nivel mondial problema ne-am alertat înainte să apară ordinele şi ordonanţele, am purtat măşti în interiorul spitalului ca şi medici înainte cu trei săptămâni ca acest lucru să fie recomandat. Imediat ce au apărut pe piaţă testele pcr şi le-am comandat, imediat ce le-am primit am început să testăm. Pentru medicii colaboratori care veneau din spitalele de stat unde începuseră să apară cazuri am avut şi încă avem o testare periodică“, a declarat Andrei Rogoz.
Asta în vreme ce la Suceava, Braşov sau Deva, conducerea militară a stabilit reguli stricte pentru traseul pacienţilor, abia după ce în spitale s-au infectat sute de medici şi pacienţi.
În spitalele de stat sunt testate oficial cadrele medicale simptomatice, conform protocoalelor Ministerului Sănătăţii.
În realitate însă, Grupul de Comunicare Strategică nu anunţă câţi medici şi asistenţi sunt testaţi, sau de unde sunt pacienţii infectaţi, ci doar numărul total de teste făcute.
Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, crede că s-ar fi putut face o testare mai largă decât s-a făcut în primele etape ale epidemiei.
”Dar ca să facem această testare trebuia să avem şi nu am avut aparaturile necesare”, a spus acesta.
Medicul Camelia Roiu de la Spitalul de Arşi avertiza încă de la mijlocul luni aprilie că unul din 7 români infectaţi lucrează în sistemul sanitar, ceea ce e foarte mult.
”Asta arată lipsa materialelor de protecţie, iar pe de altă parte lipsa reglementărilor. Trebuie să faceţi testări repetate, şi personalului, şi pacienţilor, pentru că altfel va fi catastrofal”, spunea Roiu.
Dragoş Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că România a concurat cu state mult mai puternice financiar care reuşeau ”să sufle” toate ofertele, însă în scurt timp s-a reuşit aducerea materialelor necesare în țară.
Mediafax
Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile sunt vaccinate în etapa a doua, a stabilit, joi, Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
În conformit...
În luna februarie, pe platforma Webdidactica, vor avea loc mai multe webinare care au ca temă predarea centrată pe competențe, conform evaluărilor de tip PISA și viziunea asupra noilor subiecte de Evaluare...
Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 31.126, în perioada 11 - 17 ianuarie, la nivel naţional, înregistrându-se mai puţine îmbolnăviri faţă de aceeaşi săptămână a anului trecut ...
România alocă doar 1.4% - adică 40 de lei pe persoană - din cheltuielile de sănătate pe prevenție, în comparație cu Italia sau Finlanda, țări care alocă peste 4%. „Să fim mai atenți la alimentele pe care...
Noul preşedinte al SUA, Joseph Biden, a pregătit o strategie naţională de contracarare a pandemiei, care prevede obligativitatea purtării măştilor în anumite cazuri, intensificarea testărilor şi vaccinărilor,...
Prefectura Ialomița a anunțat că restaurantele, barurile și cafenelele din Slobozia vor funcționa, la interior, la 30% din capacitate, după ce incidența cazurilor de Covid a scăzut sub 3 la mia de locuitori,...
CFR SA anunță că 18 din cele 72 de trenuri care circulă zilnic pe ruta Gara de Nord-Aeroportul Otopeni vor fi anulate între 25 ianuarie și 8 februarie, perioadă în care se vor face lucrări de sudură a...
Trei persoane au murit, joi, după ce autoturismul în care se aflau s-a ciocnit cu un TIR, în localitatea Scânteia, judeţul Iași.
ISU Iași anunță că intervine în localitatea Scânteia la un accident rutier...
Cel mai mare producător de vaccinuri din lume a fost cuprins de flăcări. Clădirea Serum Institute din India este grav afectată de incendiu dar fabricarea vaccinurilor nu a fost afectată, scrie AFP.
Sediul...
După scandalul gunoaielor din Sectorul 1, Primăria lansează public un nou contract de salubritate pentru colectarea și transportul deșeurilor municipale, acelor provenite din locuințe, precum și sortarea, tra...
Directorul interimar al Direcției de Mediu din Primăria Capitalei, Alexandru Nicolae, a fost eliberat din funcție de primarul general, Nicușor Dan, pentru că a avizat defrișarea a 22 de arbori din centrul...
În România au fost înregistrate 2.878 de cazuri noi coronavirus în ultimele 24 de ore, iar 69 de români au murit, arată, joi, raportul Grupului de Comunicare Strategică (GCS). La ATI a scăzut ușor numărul bolna...
Avionul București – Madrid a aterizat de urgență la Timișoara, miercuri, după ce unei femei i s-a făcut rău la bord. Testul rapid pentru COVID-19 a ieșit pozitiv.
Avionul București – Madrid a aterizat de...
Președintele Klaus Iohannis va avea, de la ora 14.30, o ședință de lucru cu premierul Florin Cîțu, vicepremierul Dan Barna și miniștrii Finanțelor și Investițiilor și Proiectelor Europene, Alexandru Nazare ș...
Mexicul apreciază suspendarea de către Statele Unite a construcției zidului de la frontieră dar și proiectul noului președinte democrat, Joe Biden, privind migrația, transmite AFP.
"Mexicul salută suspendarea...