x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De la Dublin la Tileagd

De la Dublin la Tileagd

de Tiberiu Kiss    |    27 Iul 2007   •   00:00
De la Dublin la Tileagd

La Timişoara au aterizat miercuri noapte 99 de cetăţeni romăni de etnie romă, expulzaţi din Irlanda. Aceştia işi instalaseră tabăra in joncţiunile şi spaţiile verzi de pe autostrada M50, care duce spre aeroportul din Dublin şi este cea mai circulată din Irlanda.


Autorităţile irlandeze au decis să-i trimită in ţara de origine după ce, in ul-
timele săptămăni, condiţiile din tabăra improvizată s-au inrăutăţit şi exista pericolul izbucnirii unei epidemii, din cauza inundaţiilor produse de ploile căzute recent in regiunea respectivă. I-au suit intr-un charter, le-au dat căte 40 de euro şi i-au trimis in Romănia.


ACASĂ. Imediat după debarcarea la Timişoara, cei 99 de romi, care au fost insoţiţi in timpul zborului de 30 de poliţişti irlandezi, au fost preluaţi de poliţiştii de frontieră, pentru identificare. Formalităţile au fost destul de greoaie, pentru că unii dintre romi nu ştiau să scrie şi, in plus, 36 din cei 99 de expulzaţi erau copii. Cel mai mic dintre ei s-a născut in 2006, in Irlanda, şi nu are nici un fel de act. După patru ore de la debarcare, romii au fost suiţi in trei autobuze puse la dispoziţie de oficialităţile bihorene şi duşi, sub escortă, in localitatea Tileagd, locul de origine al celor mai mulţi din ei. Ileana Rostaş are 52 de ani, şapte copii şi 23 de nepoţi. A stat degeaba in Irlanda două luni. I-a fost alături intreaga familie, care a plecat pe rănd din Romănia. Nu ştie o boabă de engleză, aşa că nu s-a pus nici o clipă problema să-şi găsească ceva de muncă. Ţine in mănă o sticlă cu apă minerală, pusă la dispoziţie de autorităţile de frontieră romăne şi pare resemnată. "Nu mai vreau să mă intorc acolo. Merg acasă, să-mi cresc copiii", spune femeia. Lăngă ea, pe scaun, stau o puştoaică şi un ţănc de vreo 3 ani. Sunt doi dintre copiii Ilenei. Terka are 16 ani şi a plecat in Irlanda in luna ianuarie. A terminat patru clase. Nici ea n-a lucrat nimic in Irlanda, asta mai ales pentru că nu ştie lega două vorbe in engleză. Fata nu mai vrea să plece, pentru că "e mai bine acasă".


POVEŞTI NEMURITOARE. Romii bihoreni au declarat că au venit acasă de bună voie. Cei mai mulţi dintre ei spuneau că au plecat din Romănia in căutarea "unei vieţi mai bune", dar au recunoscut că, după luni intregi de stat in Irlanda, nu lucrau niciunde. Alţii, in schimb, se lăudau că făceau şi 100 de euro pe zi. Aceştia au şi spus, de altfel, că dacă nu vor primi ajutoare sociale, in căteva luni vor pleca de unde au venit. "Aici măncam din gunoi. La Dublin primeam măncare de trei ori pe zi, aveam bani de haine şi ţigări", spunea, pe un ton ridicat, una dintre ţigănci. In cursul dimineţii de ieri, cei aproape 100 de romi au ajuns la Tileagd, unde autorităţile bihorene spun că au condiţii bune de trai şi că nici nu poate fi vorba de discriminare.

×
Subiecte în articol: observator Irlanda