x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “De ziua ta”

“De ziua ta”

de Luiza Moldovan    |    05 Noi 2013   •   15:58

Primul intelectual al ţării nu iartă din nou. Adică ce vreau să spun. Nu iartă nimic şi dovedeşte cât e el de vigilent la bunul mers al lucru... ăăă... culturii în această ţară. El a respins, presupun că a avut şi un sentiment puternic, de tandreţe patriotică dar şi de vanitate de semizeu, a respins, ziceam, legea care le-ar fi obligat pe televiziuni să aibă cel puţin 120 de minute pe săptămână de emisiuni educative şi culturale şi jurnalele – 30 de minute. Marele gânditor al ţării spune că a respins această lege pentru că ar fi atentat la libertatea de exprimare a presei, iar, pentru el, asta e de neconceput.

N-am ştiut noi ce am avut la uşă 10 (zece!) ani! Un apărător vigilent al culturii şi al libertăţii de exprimare a presei, un luptător întru lumină, cum ar spune cineva din pârnaie, un că nu-mi găsesc cuvintele acuma! După revolta iniţială, m-am mai gâdit o dată şi mi-am dat seama că degeaba m-am ofuscat, că omul ăsta îmi vrea binele. Nu e normal, pur şi simplu nu e normal să te uiţi la emisiuni culturale! E împotriva firii să-ţi hrăneşti spiritul având acces la persoane şi personalităţi care au avut ceva de spus pe lumea asta! Care poate încă mai au, adică sigur mai au, că n-au dispărut toţi. E total aiurea să crezi că un documentar bine făcut sau un interviu cu un om deştept poate să-ţi aducă ceva bun ţie sau copiilor tăi. Bine a făcut Băsescu că a respins legea asta de-a dreptul idioată, propusă de un liberal!

Păi spuneţi şi dumneavoastră! Nu mai bine ne uităm la Udrea cum croşetează decât să urmărim un interviu cu Lidia Stăniloaie? Bineînţeles că ba da. O crimă, un viol şi un mort pe şosea definesc mai bine libertatea de exprimare a presei decât un documentar despre sfinţii închisorilor. Ce chiloţi are nu-ştiu-cine exprimă mult mai bine libertatea presei decât, să zicem, un scurt film despre viaţa şi opera lui Beethoven. Şi aşa mai departe. Un copil bine pregătit e un copil care ştie ce-i ăla breaking news, nu unul care ştie carte.

De fapt, primul intelectual al patriei ne salvează de noi înşine, într-un disperat demers de a rămâne în memoria neamului ca fiind unul dintre marii oameni pe care acesta i-a avut. Se luptă aprig să câştige titlul de Mare Om, promovând un set de valori şi criterii de care chiar dacă pe mine sau pe dumneavoastră ne doare capu’, pe el, ca un mare înzestrat ce e, un vizionar, nu-l. Asta face diferenţa dintre un om simplu şi un om compus: să promovezi valori noi, în care să crezi cu adevărat: cine mai moare şi de ce, cu cât mai cresc preţurile, cu cât creşte factura la căldură, cultivarea grijii pentru ziua de mâine (pentru că prin frică ţii mai uşor turma sub control), crearea de false ştiri pentru distragerea atenţiei publice de la lucrurile cu adevărat importante, promovarea unor figuranţi (sau figurine?!?) pe post de figuri proeminente, şi tot aşa. E bine, e bine aşa. Dacă ar fi să promulge piese ale Paraziţilor, probabil că piesa aia a lor, “Citeşte-o carte” n-ar fi trecut. E bine totuşi că se limitează doar la legi. De ziua dumnealui, cu întârziere, ce-i drept, îi dedic domnului Băsescu, gingaşa piesă a Paraziţilor, intitulată simplu, dar firesc, chiar aşa: “De ziua ta”. Doamne ajută!


×