x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunarii - Afaceri penale cu stuf

Delta Dunarii - Afaceri penale cu stuf

de Alexandru Nastase    |    03 Apr 2006   •   00:00
Delta Dunarii - Afaceri penale cu stuf

Expert in biodiversitate, presedintele Fundatiei Delta Verde, Virgil Munteanu, discuta despre incalcarea flagranta a legii in cazul stufului din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Cazul a fost prezentat de Jurnalul National in mai multe articole.

Jurnalul National: De ce ARBDD da stuful din Rezervatie prin protocoale?
Virgil Munteanu: Greu de spus. Probabil ca exista anumite interese. Resursa stuficola din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD), ca resursa regenerabila, apartine domeniului public de in-teres national si, in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu Legea 82/1993 privind infiintarea RBDD, ea poate fi data spre exploatare numai prin concesionare. Exista in acest sens si o hotarare judecatoreasca a Tribunalului Tulcea, definitiva si irevocabila, care precizeaza foarte clar ca doar prin concesionare se poate exploata resursa stuficola. A da resursa stuficola unor societati comerciale, pe baza unor protocoale, lasa libera decizia bunului plac. Este adevarat ca este mai usor sa se dea resursa stuficola prin protocoale decat sa se organizeze licitatii, conform legilor in vigoare. Dand accesul la resursa stuficola prin protocoale, de fapt se incalca dispozitia legala si se incredinteaza in mod direct, fara a exista in acest sens un temei legal, ceea ce in Codul Penal inseamna abuz in serviciu contra intereselor publice.

Precedent


De ce Colegiul Executiv ia decizii impotriva hotararilor Consiliului Stiintific?
In conformitate cu statutul ARBDD, aprobat prin HG 367/2001, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (prin Colegiul Executiv) este obligata sa duca la indeplinire hotararile Consiliului Stiintific. Din pacate, in statutul ARBDD nu este prevazuta nici o sanctiune administrativa in cazul in care hotararile Consiliului Stiintific nu sunt respectate. Nu inseamna insa ca in Codul Penal nu exista incadrare pentru aceste fapte. Nerespectarea hotararilor Consiliului Stiintific, forul suprem de conducere al ARBDD, dovedeste insa cu cata seriozitate sunt tratate aceste decizii. Este pentru prima data de la infiintarea Administratiei Rezervatiei, la inceputul anilor ’90, cand nu se respecta deciziile forului suprem.

Autoritati


De ce nu se sesizeaza organele statului in acest caz?
Am convingerea ca, mai devreme sau mai tarziu, institutiile statului abilitate si, mai ales, Ministerul Apelor si Gospodaririi Apelor, care are in subordine Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, se vor sesiza nu-mai daca prieteniile personale nu vor mai influenta deciziile.

Cum este stuful din Delta din punct de vedere calitativ?
In Rezervatia Biosferei Delta Dunarii exista doua specii de stuf, Phragmites communis si Phragmites australis, cel din urma fiind cel preferat ca materie prima pentru confectionarea acoperisurilor la cladiri. Tot el este cel care este solicitat in cantitati nelimitate la export. Si nu in ultimul rand, pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii se afla cea mai intinsa suprafata compacta de stuf din lume, stuf care se regenereaza in fiecare an. Este firesc ca interesul pentru aceasta resursa naturala a Deltei sa fie mare.

×