x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunarii - Asociatiile de pescari au liber pe balta

Delta Dunarii - Asociatiile de pescari au liber pe balta

de Alexandru Nastase    |    17 Dec 2005   •   00:00

Opt asociatii de pescari vor primi drept de pescuit in Delta Dunarii, in zonele neconcesionate. Autoritatile nu stiu insa sa raspunda la mai multe intrebari legate de acest subiect. In loc de "scoaterea din Delta a concesionarilor" - promisiune din campania electorala, actualii guvernanti au decis sa atribuie prin incredintare directa asociatiilor de pescari din Delta patru zone din Rezervatie, in temeiul legii pescuitului, 113/2005.

PROBLEME. Potrivit legii, asociatiile de pescari nu au caracter lucrativ, sunt non-profit si nu pot desfasura activitati economice. Autoritatile nu au explicat pana acum felul in care asociatiile isi vor imparti luciul de apa si nici modul in care, in functie de aceasta, le vor fi distribuite cotele. Odata acordate cotele de pescuit, este neclar modul in care pescarii vor plati pentru pestele prins si cum vor fi stabilite locurile unde il vor vinde. In plus, nu se stie cum vor fi monitorizate aceste asociatii, in conditiile in care Delta este impanzita de braconieri, iar autoritatile asista neputincioase la acest fenomen.

FOARTE PUTINI. Desi guvernantii estimau ca pescarii se vor constitui in zeci de asociatii, doar opt astfel de formatiuni exista pana in acest moment. Constituirea unei astfel de asociatii costa peste 30 de milioane de lei, iar permisele de pescuit trebuie vizate la Bucuresti, deci drumuri anuale in Capitala. In 2002, la licitatiile pentru concesionari, putinele asociatii de pescari care existau la acel moment nu au avut dreptul de a participa, deoarece preemtiunea nu se acorda decat la contracte de inchiriere si vanzare, nicidecum la concesionare. (Alexandru Nastase)

×
Subiecte în articol: observator