x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunarii - Contracte modificate

Delta Dunarii - Contracte modificate

de Alexandru Nastase    |    01 Noi 2005   •   00:00
Delta Dunarii - Contracte modificate

Autoritatile de la Bucuresti doresc in continuare modificarea unilaterala a contractelor din Delta Dunarii. Se doreste suspendarea obligatiei de a face paza pe domeniul concesionat si suspendarea obligatiei de a face investitii pe respectivul domeniu.

Contractele de concesionare a activitatii de pescuit din Delta Dunarii se vor modifica in urmatoarea perioada, la initiativa autoritatilor de la Bucuresti. Acestea au transmis o notificare la Tulcea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, prin care anuntau institutia de faptul ca respectivele documente vor fi modificate. Informatiile arata ca initial a fost vorba despre trei schimbari ce urmau a fi operate in aceste contracte: scaderea redeventei anuale, suspendarea dreptului si obligatiei de a face paza pe domeniul unde se desfasoara contractul si suspendarea obligatiei de a face investitii pe respectivul domeniu. In schimb, concesionarii vor fi obligati sa lase sa pescuiasca pe domeniul in care isi desfasoara activitatea si alte persoane, juridice sau fizice.

DELEGATIE DE LA MINISTER. Primul care a aflat despre aceste modificari a fost seful RBDD, Paul Cononov, care acum doua saptamani a discutat chestiunea in Comitetul Executiv al ARBDD, acolo unde notificarea a fost respinsa. Urmare a deciziei, o echipa de reprezentanti ai Ministerului Mediului a fost saptamana trecuta la Tulcea, in incercarea de a lamuri situatia. Sursele noastre confirma ca autoritatile au fost de acord sa renunte la micsorarea redeventei. Procedural, daca notificarea va fi aprobata de reprezentantii ARBDD, urmeaza a fi informati si concesionarii de aceasta modificare unilaterala. Specialistii cred ca ridicarea obligatiei de a face investitii in Rezervatie este extrem de daunatoare pentru Delta, acestea fiind singurele investitii facute in zona in ultimii 15 ani. In plus, temerile acestora se indreapta si spre faptul ca lipsa pazei va aduce cu sine o noua inflorire a braconajului, in conditiile in care autoritatile (Politia, Politia Deltei, Politia de Frontiera, agentii ARBDD si cei ai Garzii de Mediu) au efective total insuficiente pentru a monitoriza zona. (Alexandru Nastase)

×
Subiecte în articol: observator