Politicile protectioniste pe care actuala putere se lauda ca le pune in aplicare in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii nu au si o aplicare in fapte.
Astfel, dupa ce un an intreg au denuntat faptul ca in Delta are loc o jefuire a resurselor, mai ales a celei piscicole, masurile concrete care se iau se bat cap in cap cu afirmatiile pompoase.
ACUZATII. Pe tot parcursul anului 2005, voci din Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor au adus in discutie exploatarea industriala pe scara larga a resurselor din Delta. Pe primul loc, resursa piscicola. Au urmat acuze indirecte aduse celor care au contracte de concesionare a activitatii de valorificare a resursei piscicole, aratati cu degetul pentru "exploatarea pe scara larga", care a dus la reducerea populatiilor de pesti. A urmat chiar si un ordin de prohibitie prin care se interzicea pescuitul
industrial la stiuca, lin, caracuda si alte specii de pesti, ordin suspendat de instanta si care urmeaza sa fie judecat pe fond in cursul acestui an. Pe partea cealalta insa, cei din Ministerul Mediului au gasit de cuviinta sa cedeze resursa piscicola din Delta unei institutii din subordinea Ministerului Agriculturii, trecerea de la mediu la un minister economic fiind apreciata ca un "verde" pentru exploatarea economica si mai intensa. Si asta in pofida unei recomandari exprese facute de Consiliul Europei in 2000, prin care se cerea ca toate resursele din Delta sa fie gestionate de Administratia Rezervatiei.
COTE MAI MARI. A doua masura controversata a fost luata anul acesta. Astfel, cotele alocate pe anul 2005 pentru pescuitul industrial din Delta (aproximativ 3.000 de tone) au fost majorate anul acesta cu inca 1.000 de tone. Practic, in spatele declaratiilor de fatada care acuza exploatarea salbatica a Deltei, actualele conduceri ale Ministerului Mediului si Ministerului Agriculturii nu fac altceva decat sa continue sa incurajeze exploatarea la scara industriala a Rezervatiei Biosferei.