x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunării, mistuită de flăcări

Delta Dunării, mistuită de flăcări

de Vali Blanaru    |    21 Aug 2011   •   21:00
Delta Dunării, mistuită de flăcări

Dezastru de proportie in Delta Dunarii: 300 de hectare din Rezer­vatia Biosferei Delta Dunarii au fost parjolite de un incendiu puternic izbucnit sambata dupa-amiaza in zona localitatii costantene Vadu. Focul a distrus stuful si vegetatia si a ucis sute de pasari, mamifere, insecte, broaste si serpi, afectand iremediabil biodiversitatea acestei arii naturale protejate inclusiv de legislatia europeana.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Dobrogea, focul a izbucnit sambata, in jurul orei 15:00, in apropierea satului Vadu. La fata locului s-au deplasat trei autospeciale care s-au luptat cu flacarile mai bine de 24 de ore. Interventia pompie­rilor a fost ingreunata din cauza vantului puternic, care si-a schimbat de mai multe ori directia, cat si de faptul ca terenul in zona este accidentat si mlastinos. Incendiul a fost stins ieri, in jurul orei 15:30, iar patru subofiteri au ramas la fata locului pentru a se convinge ca nu exista riscul reaprinderii focului.

"Avem de-a face cu un adevarat dezastru. Biodiversitatea zonei a fost afectata puternic, iar in incendiu au disparut pasari, mamifere, insecte, serpi. 300 de hectare inseamna enorm! Pana acum incendiile au fost pe suprafete de maximum 50 de hectare si din cauza terenului mlastinos, cu lacuri si canale, nu se poate interveni, iar focul se lichideaza prin stingere de la sine. Desi nu stim inca valoarea pagubelor, este cert ca zona se va reface intr-un timp indelungat", ne-a declarat Virgil Munteanu, fostul guvernator al Rezer­vatiei Biosferei Delta Dunarii.

Pompierii iau in calcul mai multe cauze care ar fi putut provoca incendiul, printre care o tigara aprinsa aruncata la intamplare, gratar facut de turisti in zona, efectul de lupa al vreunui ciob de sticla in conditiile vegetatiei uscate din zona si chiar focul sa fi fost pus intentionat de localnici.

"Este foarte posibil ca incendiul sa fi izbucnit din cauza turismului necontrolat din zona Vadu. Localnicii dau foc la stuf iarna, cand este uscat. In zona se face turism, desi plajele Vadu si Corbu nu sunt autorizate. Turistii prefera plaja de la Vadu, pentru ca este aproape de Navodari si Mamaia. Garda de Mediu si Admi­nistratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii ar trebui sa-i sanctioneze pe cei care campeaza in aceste zone neautorizate", spune Munteanu.

Grigore Baboianu, guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a incercat ieri sa arunce in derizoriu efectele dezastrului. "Pasarile sunt mai putin afectate, pentru ca sunt la inceperea perioadei de migratie, ca atare sunt pregatite de zbor, ele au putut sa plece probabil. Insectele sunt cele mai afectate si eventual reprezentanti din fauna acvatica si semiacvatica, batracieni, reptile, serpi, asta se va vedea in perioada urmatoare, mai ales ca zona este una mlastinoasa, zona in care stratul de apa a constituit o protectie pentru ceea ce a fost sub apa. Au ramas vietatile care nu au putut evada in timp foarte scurt", a spus Baboianu, citat de Mediafax. In realitate, migratia pasarilor incepe de abia la sfarsitul lunii septembrie, iar atunci cand toamna este blanda, pasarile poposesc in Delta pana la sfarsitul lunii octombrie, explica Munteanu.

Datele concrete privind dimensiunea pagubelor vor fi cunoscute de abia saptamana aceasta, dupa ce va fi realizata o cercetare la fata locului. "Nu se poate face o estimare decat dupa ce vom face un survol, ne vom deplasa si pe teren, vom solicita sprijinul unor institute de cercetare, organizatii neguvernamentale care ne-au mai ajutat in zona si sa vedem dimensiunile reale, mai ales cele din punct de vedere ecologic. O estimare reala va fi realizata saptamana viitoare" (n.r. – aceasta), a mai spus Grigore Baboianu.

El a afirmat ca, deocamdata, nu se poate spune daca incendiul a fost cauzat de turisti sau de crescatorii de animale, urmand sa fie facuta o investigatie pentru identificarea vino­va­tilor. "Mai sunt si turisti ocazionali acolo, in ciuda incercarilor noastre de a restrange turismul neorganizat, care poate sa aiba si aceste efecte, mai sunt si crescatori de animale care ocazional isi lasa animalele si au interes ca in perioada de toamna cand uscaciunea e foarte mare sa elimine aceasta vegetatie uscata ca sa fie accesibila cea verde. Probabil cea mai buna solutie va fi preventia, sa instituim un regim de control mult mai sever in ciuda protestelor ca nu vrem sa lasam turistii in zona Vadu ca sa se bucure de plaja salbatica de acolo. Acolo nu este o zona pentru asa ceva, sunt atatea plaje de-a lungul litoralului care ar trebui folosite", a mai spus guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

×
Subiecte în articol: observator delta dunării incendiu dezastru