x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunării - Renaturare blocată

Delta Dunării - Renaturare blocată

de Alexandru Nastase    |    07 Noi 2007   •   00:00

Decizia Consiliului Judeţean Tulcea de a concesiona terenurile din Delta Dunării frănează din nou procesul de reconstrucţie ecologică a Rezervaţiei Biosferei. Autorităţile centrale susţin că au un protocol cu CJ pentru preluarea terenurilor şi vor ataca in contencios administrativ concesionarea.


Decizia Consiliului Judeţean Tulcea de a concesiona terenurile din Delta Dunării frănează din nou procesul de reconstrucţie ecologică a Rezervaţiei Biosferei. Autorităţile centrale susţin că au un protocol cu CJ pentru preluarea terenurilor şi vor ataca in contencios administrativ concesionarea.

Consilierii judeţeni (majoritatea membri PNL) nu au ţinut cont de faptul că terenurile pe care le-au scos pentru concesiune (amenajările agricole Pardina şi Carasuhat) sunt incluse in programul de reconstrucţie ecologică, iar in viitorul nu foarte indepărtat ar trebui inundate.

Secretarul de Stat in cadrul Ministerului Mediului, Ana Lucia Varga, - de asemenea de la PNL - a cerut prefectului de Tulcea Chirică Lefter (tot liberal) să atace in contencios hotărările CJT. In cazul in care nu vor exista părghii legale suficiente, este posibil ca suprafeţele de teren din Delta Dunării să fie preluate, printr-o hotărăre de Guvern, in domeniul public de interes naţional. Lucia Varga spune că emiterea unor astfel de hotărări pe terenurile ce sunt incluse in programul de reconstrucţie ecologică este surprinzătoare. "Am vorbit cu domnul prefect şi cu domnul guvernator al RBDD să vedem in ce măsură aceste hotărări pot fi atacate in contencios şi, după aceea, in cazul in care va fi nevoie, vom promova o hotărăre de Guvern pentru expropriere in folosul utilităţii publice a acelor terenuri. Eu sunt foarte surprinsă de această decizie a consilierilor judeţeni cărora le-am spus că Guvernul vine in sprijinul autorităţilor locale, finanţănd lucrări de alimentare cu apă, canalizare - epurare şi proiect de sistem integrat de gestionare a deşeurilor şi totodată Guvernul finanţează şi lucrările de renaturare", a spus Lucia Varga.


CONTRADICŢIE. In vreme ce Executivul de la Bucureşti a luat măsuri pentru a sprijini financiar investiţiile de infrastructură din Delta Dunării, CJ avea obligaţia, in opinia reprezentantului Ministerului Mediului, să lase libere de sarcini aceste terenuri ce vor fi in curănd refăcute din punct de vedere ecologic. "Condiţia era ca Guvernul să sprijine financiar Consiliul Judeţean. Deci noi venim şi finanţăm aceste lucrări şi, in contrapartidă, Consiliul nu mai face acele concesiuni astfel incăt să ne poată pune la dispoziţie terenurile. Toate au fost in regulă şi acum apar aceste surprinzătoare hotărări de CJ", a spus Varga.

Potrivit documentelor oficiale, pănă acum, Guvernul a alocat aproximativ 45 de milioane de euro pentru proiecte de imbunătăţire a infrastructurii din Delta Dunării şi pentru demararea programului de reconstrucţie ecologică.


Atac in instanţă

Prefectul de Tulcea Chirică Lefter a declarat că aşteaptă ca Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile să sesizeze in scris Prefectura, pentru ca hotărările Consiliului Judeţean să poată fi atacate in contencios administrativ. "Am discutat intr-adevăr cu secretarul de stat Lucia Varga şi urmează să-mi trimită o adresă, in baza legii şi in baza celor convenite cu Consiliul Judeţean, şi voi ataca in contencios aceste hotărări. Dar aştept să fiu sesizat oficial pe această temă. Dacă Ministerul Mediului va pune un temei legal solicitării lor, atunci in momentul următor voi ataca in contencios administrativ aceste hotărări. Ajunseseră la nişte inţelegeri, stabiliseră cum să decurgă lucrurile", a afirmat prefectul Chirică Lefter.

×
Subiecte în articol: verde! delta dunării