x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doi noi factori de risc pentru demență descoperiți de cercetători

Doi noi factori de risc pentru demență descoperiți de cercetători

de Redacția Jurnalul    |    03 Oct 2024   •   23:15
Doi noi factori de risc pentru demență descoperiți de cercetători

Cercetătorii au identificat pierderea vederii și colesterolul ridicat ca doi noi factori de risc pentru demență, potrivit unui studiu recent publicat în revista The Lancet.

Aceste condiții se alătură unei liste existente de 12 factori de risc modificabili, incluzând fumatul, obezitatea și hipertensiunea.

Studiul, făcut de 27 de experți în domeniul demenței, sugerează că aproximativ 7% din cazurile de demență pot fi legate de nivelul ridicat al colesterolului LDL la mijlocul vieții, în timp ce 2% pot fi asociate cu pierderea vederii netratată la vârste înaintate, notează Health.

„Aceste constatări oferă speranță", a declarat autorul principal Gill Livingston, profesor de psihiatrie a persoanelor în vârstă la University College London. „Deși schimbarea este dificilă, noua noastră sinteză de dovezi arată cum indivizii își pot reduce riscul de demență".

Cercetătorii estimează că abordarea tuturor celor 14 factori de risc ar putea preveni sau întârzia până la 45% din cazurile de demență. Ei recomandă ca oamenii să prioritizeze activitatea cognitivă, fizică și socială atât la mijlocul vieții, cât și la bătrânețe.

Experții încurajează oamenii să discute cu medicii lor despre evaluarea și gestionarea acestor factori de risc. Detectarea timpurie și intervenția pot juca un rol crucial în prevenirea sau încetinirea progresiei demenței.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: demenţa cercetatori risc factori