x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Descinderi la interlopii din Mangalia: Membrii clanului Raim, cercetaţi în cel puţin zece dosare penale

Descinderi la interlopii din Mangalia: Membrii clanului Raim, cercetaţi în cel puţin zece dosare penale

de Mediafax    |    09 Dec 2011   •   05:58
Descinderi la interlopii din Mangalia: Membrii clanului Raim, cercetaţi în cel puţin zece dosare penale
UPDATE: Membri ai gruparii Raim din Mangalia, la locuintele carora vineri au avut loc perchezitii, sunt cercetati, in prezent, in cel putin zece dosare penale, dupa ce au fost implicati in scandaluri si batai, in principal in urma unor reglari de conturi cu reprezentanti ai altor grupari infractionale.

Potrivit reprezentantilor Politiei Judetene Constanta, in ultimii patru ani membrii gruparii Raim, toti rude intre ei, au fost implicati in mai multe batai cu alte clanuri, pentru suprematie in lumea interlopa, fiind intocmite mai multe dosare pentru agresiuni, loviri, ultraj sau amenintare, dar care in general sunt inchise deoarece ori nu se face nicio plangere, ori, daca sunt depuse plangeri, la scurt timp dupa aceea sunt retrase la intelegerea partilor.

"In acest moment sunt in lucru peste zece dosare penale, atat la Politie, cat si la crima organizata, cu diverse persoane despre care se spune ca ar fi in imediata apropiere a acestei familii", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, seful Inspectoratului de Politie al judetului Constanta, Valentin Burlacu.

Clanul Raim a atras cu adevarat atentia in luna mai a acestui an, cand unul dintre liderii gruparii, Iuzeir Raim, in varsta de 45 de ani, a fost injunghiat intr-o discoteca din statiunea Olimp, fapt care a dus apoi la o serie de reglari de conturi, precum batai pe plaja, pe strazi sau in baruri si discoteci.

De atunci, oamenii legii au intocmit mai multe dosare penale, instrumentate de ofiteri ai Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta.

In lunile septembrie si octombrie, membrii acestei grupari au fost implicati in batai cu membri ai unei alte familii din Mangalia, condusa de Ismail Iasar, zis "Lalai". Daca prima data au fost cercetate peste 40 de persoane implicate in conflict, aproximativ cate 20 din fiecare tabara, dar toate in libertate, sub acuzatiile de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, cea de-a doua "lupta" a avut ca urmare ranirea foarte grava a unui copil de 12 ani, lovit in cap cu o bata. In urma acestui incidemt, cinci dintre membrii gruparii Raim au fost arestati preventiv pentru tentativa de omor, violare de domiciliu, lovire sau alte violente, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.

La bataile in care au fost implicati membrii acestor doua familii rivale din Mangalia au participat zeci de persoane, fiind folosite de la bate pana la sabii si topoare si chiar pistoale cu gaze. Anchetatorii spun ca ei se ataca unii pe altii, in propriile case, isi devasteaza locuintele, dupa care cei "agresati" se razbuna.

Gruparea, in fruntea careia se afla Iuzeir Raim si Mustafa Raim, intentioneaza sa ocupe locul lasat liber in lumea interlopa dupa arestarea preventiva, la sfarsitul anului trecut, a liderului altui clan din Mangalia, Beinur Nuredin, un controversat om de afaceri care, impreuna cu alte persoane din anturajul sau, este acuzat de infractiuni grave, de santaj, abuz in serviciu, evaziune fiscala, delapidare si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice. De altfel, pentru o perioada, Iuzeir Raim chiar a facut parte din gruparea condusa de Beinur.

In rechizitoriul intocmit anul trecut de procurori in cazul clanului Beinur se preciza ca, incepand cu anul 1999, fratii Beinur si Erchin Nuredin, impreuna cu alte persoane din anturajul lor, percepeau taxe de protectie de la diversi oameni de afaceri in schimbul promisiunii ca-si vor putea derula in liniste afacerile pe litoral.

Taxele de protectie se ridicau la cateva mii de euro anual. In ipoteza in care partile vatamate depuneau plangeri penale la Politie, inculpatii, cu sprijinul unui politist de politie judiciara - comisarul sef Cristinel Nitoi, loctiitorul sefului postului de politie Neptun, reuseau sa stopeze cercetarile in cauzele respective si obtineau solutii de netrimitere in judecata. Astfel, politistul acorda sprijin membrilor clanului Nuredin, direct sau indirect, contribuind prin actiunile lui la exercitarea de presiuni asupra partilor vatamate.

Pentru a-si pune in aplicare planurile, membrii gruparii recurgeau de cele mai multe ori la amenintari cu moartea la adresa persoanelor vatamate si a membrilor familiilor acestora.

Atat Erchin Nuredin si Beinur Nuredin, cat si comisarul sef Cristinel Nitoi au primit in luna octombrie a anului trecut mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile. Ulterior, la inceputul lunii decembrie 2010, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au hotarat eliberarea ofiterului de politie pentru o cautiune stabilita la suma de 15.000 de lei, acesta urmand sa fie cercetat in libertate, pentru abuz in serviciu si favorizarea infractorului.

De asemenea, in luna iunie a acestui an, fratii Beinur au fost eliberati din arest, in urma unei decizii luata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind cercetati sub supraveghere judiciara.

Cincisprezece perchezitii au loc, in aceasta dimineata, in Mangalia. Sunt vizate 17 persoane care ar face parte dintr-o grupare specializata in infractiuni cu violenta - agresiuni, amenintari, santaj si ultraj.

Potrivit unor surse judiciare, cele 15 perchezitii au loc simultan, toate la locuinte din Mangalia. La actiune participa politisti de la Serviciul de Investigatii Criminale, luptatori SIAS, jandarmi, reprezentanti ai DGA si procurori.

×