x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Despăgubirile pentru foştii proprietari ar putea fi plafonate

Despăgubirile pentru foştii proprietari ar putea fi plafonate

16 Sep 2011   •   11:18
Despăgubirile pentru foştii proprietari ar putea fi plafonate

Ministerul Finantelor analizeaza posibilitatea plafonarilor despagubirilor pentru fostii proprietari, in conditiile in care alte variante ar necesita fie prea mult timp, fie un efort financiar care depaseste limitele permise de buget, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

"CEDO ne-a cerut sa venim cu o varianta care sa respecte principiul echitatii. In momentul de fata, plafonarea despagubirilor este cea mai probabila solutie. Alte variante, cum ar fi o recapitalizare a Fondului Proprietatea, ar necesita fie prea mult timp, iar persoanele in cauza ar putea sa nu mai fie despagubite, fie un efort mult prea mare pentru bugetul statului", au spus sursele citate.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, afirma la sfarsitul lunii august ca trebuie gasita o solutie privind titlurile de proprietate intrucat daca ar fi adunate suprafetele pentru care au fost emise acestea ar depasi teritoriul tarii.

La finele lunii august, statul mai detinea 6,17% din capitalul social al Fondului Proprietatea, jumatate fata de ponderea din luna anterioara. Fondul are un capital social subscris de 13,778 miliarde de lei si un capital social varsat de 13,405 miliarde de lei, deoarece statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, nu a varsat integral sumele subscrise.

La finele anului trecut, statul roman a fost obligat ca in maxim 18 luni sa schimbe legislatia privind despagubirile acordate in cazul imobilelor nationalizate, dupa ce judecatorii CEDO au stabilit ca modul in care sunt in prezent despagubiti fostii proprietari nu este eficient, cauzele similare de la Curte fiind suspendate pe aceasta perioada.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

×