x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Detectivii Curăţeniei" faţă în faţă cu Sorin Oprescu

"Detectivii Curăţeniei" faţă în faţă cu Sorin Oprescu

de Adriana Oprea-Popescu    |    28 Mai 2010   •   00:00
"Detectivii Curăţeniei" faţă în faţă cu Sorin Oprescu



Suntem săraci şi trăim în mizerie. În gunoaiele noastre, în resturile altora, ne complacem într-o viaţă plină de miasme, fără să îndrăznim să schimbăm ceva în jur. Ne e teamă să-i atragem atenţia "doamnei" care, sub nasul nostru, scuipă cojile de seminţe în tramvai, să-l batem pe umăr pe primitivul ce-şi aruncă ambalajul pe stradă, să luăm atitudine atunci când altul are curaj iar necivilizaţii îi răspund obraznic.

Suntem solitari în faţa mizeriei care ne îngroapă de vii. Ne gândim doar la ziua de azi, ce greu e să supravieţuieşti zilei de azi!, şi n-avem niciun plan pentru mâine. Trăim ca şi când, cu noi, s-ar sfârşi lumea. Ce lăsăm moştenire celor care vin în urmă? Lumea în care trăim, cu toată mizeria ei. Copiii noştri ne simt indiferenţa, privesc în jur şi ne dau lecţii de viaţă.

20 de elevi de la şcoala Generală nr. 150 "Sf. Elefterie" din Capitală, coordonaţi de doamna institutor Simona Iordănescu, şi-au pus în plan să scape oraşul de gunoaie. Pare un scenariu de desene animate, dar, în numai câteva zile, "Detectivii Curăţeniei", elevi în clasa I şi a II-a, au reuşit cât n-au făcut mulţi dintre oamenii mari în toată viaţa lor. Mai întâi, au mers, după orele de clasă, în Parcul Eroilor, unde au strâns, cu mănuşi şi saci de plastic, gunoaiele aruncate de alţii. Au prins afişe, au completat chestionare, au adunat, cu ajutorul cărţilor de poveşti donate de "Jurnalul Naţional", bani pentru o colegă de şcoală aflată în suferinţă.

Apoi, i-au taxat pe cei prinşi că aruncă gunoaie pe jos, punându-le pe piept abţipildul inscripţionat "Om necivilizat". Pe 20 mai, cu ajutorul Asociaţiei "Mai Mult Verde", "Detectivii Curăţeniei" au organizat o acţiune de strângere a deşeurilor reciclabile. Plastic, hârtie, sticlă. Li s-au alăturat alţi elevi, la fel de mici ca şi ei, copii de grădiniţă, dar şi bucureşteni care auziseră de acţiune la Radio ZU.

A doua zi, "Detectivii Curăţeniei" au intrat în audienţă la Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu. I-au cerut un oraş mai curat şi au venit cu soluţii concrete: poliţia comunitară trebuie să aplice amenzile prevăzute de HCL 147/2005 celor care aruncă mizerii pe stradă, iar autorităţile locale trebuie să facă mai mult pentru colectarea deşeurilor reciclabile. Cum a reuşit o mână de copii să facă atâtea lucruri? Lor le pasă de lumea în care trăiesc! Pentru ei, mâine este important! şi pentru ca mâine să nu arate ca azi, ei au curajul să ia atitudine.

Dacă şi ţie îţi pasă şi crezi că toată strădania acestor copii e şi pentru binele tău, intră https://www.taraluiandrei.ro/scoala/proiecte/noua-ne-pasa_182.html şi votează proiectul "Nouă ne pasă"!

×
Subiecte în articol: observator