x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dezvaluiri de la consultarile cu Klaus Iohannis: Presedintele are doar doua optiuni pentru criza politica

Dezvaluiri de la consultarile cu Klaus Iohannis: Presedintele are doar doua optiuni pentru criza politica

06 Noi 2015   •   22:29
Dezvaluiri de la consultarile cu Klaus Iohannis: Presedintele are doar doua optiuni pentru criza politica

Tudor Benga, unul din participanții la consultările de vineri de la Cotroceni, a povestit pe Facebook ce au discutat reprezentanții străzii cu președintele Klaus Iohannis.

”No bun...scuze de intarziere dar imi vajaie capul, e prima data cand ma intalnesc cu asa ceva si mi-a luat un pic de timp sa ma adun.

Ideea e asa: am vorbit pe rand toti 20, zicandu-ne pasul fiecare, iar Iohanis a ascultat pana la final cu doar o foarte scurta interventie dupa care a vorbit si el. Deci chiar a fost vorba de consultari, nu negocieri sau alte baliverne.

Eu am transmis urmatoarele lucruri grupate cam in 4 sub-puncte, nu chiar motamo dar cam in felul asta:
1. Ca om fara vreo alta afiliere (adica eu realmente am ajuns aici fara vreun ONG/expertiza/reprezentativitate ca majoritatea celorlalti) m-am simtit mega-dator sa fac cel mai mare efort de a releva ethos-ul Pietei, ethos construit in acesti doi ani de cand tot iesim. Iar Piata este mult mai desteapta decat i se da credit, intelege, in colectivitatea ei, extrem de bine toate procesele politice si toate driblingurile prin care clasa politica incearca sa ne fenteze. E cate o pancarta pentru fiecare shparla tehnica pe care o fac baietii si suntem tot mai furiosi ca in continuare au impresia ca ne pot pacali. Nu pot, chestia asta trebuie sa inceteze ACUM, pricepem tot si tocmai din cauza asta vrem TRANSPARENTA TOTALA in modul in care se vor desfasura lucrurile de aici mai departe!
2. Iohannis trebuie sa vina in Piata! Este singurul care mai are legitimitate din toata clasa politica, iar acea legitimitate este strict legata de mandatul pe care i l-am dat noi in noiembrie anul trecut iar acel mandat este limitat: FA CURATENIE in intreaga clasa politica! A zis si el ca momentul asta este mai mult decat doar o schimbare de guvern si i-am raspuns la lucrul asta zicandu-i ca este taman o oportunitate istorica sa faca curatenia cu pricina.
3. I-am zis ca tocmai din cauza ca si Piata si Natia sunt mai destepte decat li se da credit, inteleg tot procesul si din cauza ca el este singurul ramas cu legitimitate, trebuie sa stabileasca impreuna cu Natia o conexiune si comunicare directa in care sa explice procesul mai departe. Piata intelege ca el nu e Voda sa legifereze prin decret si ca trebuie sa faca urmatorii pasi tot cu actualul parlament de penali. I-am sugerat modelul american al town-hall meeting-urilor care este caramida democratiei. Merge si sta de vorba, nu tine speech, sta de vorba, asculta, raspunde, explica, cu grupuri mici de oameni in comunitati din toata tara. I-am zis si ca genul asta de chestie vine mai usor de facut unor tipuri de oameni decat altora (Bill Clinton e grozav, Hillary mai putin) dar ca trebuie facut pentru ca e temelia relatiei cu cetateanul pe proces. Iar daca el reuseste sa stabileasca o relatie cu cetateanul pe procesul asta, si cum tara inca are incredere in el, dup-aia va putea sa-i ciocaneasca pe parlamentari cu ele ca sa-i faca sa legifereze ceea ce trebuie legiferat.
4. Jos Barierele de Intrare in Politica! Aici doar am reiterat pentru ca erau mult mai multi, cu mult mai multa expertiza punctuala decat mine, si toate revendicarile de la primarii traseisti la votul in doua tururi la locale, de la curatenia aparatelor de partid la trecerea de la parlament de 600 la unul de 300 bicameral, toate au fost facute in cadrul intalnirii. Prin urmare am reiterat si eu mesajul si i-am zis ca oamenii sunt dispusi sa se bage dar trebuie sa fie create conditiile astfel incat sa poata realmente sa joace.

Am incheiat repetand apelul imperios de a veni in Piata. Cei care ma cunosc stiu ca pot sa pun al naibii de mult patos in ceea ce cred. Cred in tot ceea ce am zis aici si l-am pus.

Nu va povestesc tot ceea ce au zis ceilalti 19 ca as termina dimineata, dar gasiti cam tot pe net.

Ce a zis Iohannis:

A ascultat linistit si cu atentie tot ceea ce am avut toti de zis timp de 2 ore cu doar o f scurta interventie dupa presedintele asociatiei elevilor. Iar la final a sumarizat si raspuns la o parte din doleante, nu mi le mai aduc aminte pe toate ci doar pe cele mai importante.

1. Ca va veni in Piata dar ca nu vom afla ziua si ora si nici macar ca va fi acolo si ca nu vrea sa faca o chestie mediatica din treaba asta. Pe scurt n-a promis nimic. Inteleg insa ca la conferinta de presa de dupa a promis cu subiect si predicat ca va veni de-adevaratelea dar ca nu va comunica ziua si ora.
2. Ca s-au coborat serios barierele de intrare in politica, ca acum se poate face un partid cu doar 3 oameni si ca e nevoie de oameni noi daca vrem o clasa politica noua.
3. Ca va mai fi o runda de consultari, ca nu se grabeste, si ca nici una din cele doua optiuni (de proces, nu de oameni) pe care le are acum nu este ideala.
4. Ca nimic nu se poate schimba peste noapte.

A fost cat se poate de implicat si articulat si a tratat si cu toata atentia discutia si a fost si cat se poate de deschis cu concluziile, mult mai pe larg decat pot relata eu aici. Asa cum Piata este mult mai inteligenta decat i se da credit, si Iohannis este mult mai uman decat i se da credit.
Si inca o nota despre intalnire: maxim, maxim respect pentru Adrian Despot. Care a venit, a spus scurt ca el nu are expertiza de a oferi propuneri dar ca a venit acolo din respect pentru mecanismele democratice. Dupa care a stat si a ascultat doua ore. Jos palaria!

Va multumesc foarte mult inca o data pentru tot suportul!!! Este fantastic de incurajator ca o nebunie ca asta pe care am facut-o noi azi, cum a luat foc pe social media, se poate intampla. Sunt multe chestii de invatat de aici si voi reveni si cu un post de concluzii, cel mai probabil maine seara. Inteleg ca o parte dintre voi sunteti suparati, ca vi se pare o mizerie faptul ca ne-am dus. I-am rugat mai multi pe cei de la Presedentie sa faca publice criteriile prin care ne-au ales pentru ca ni se par cat se poate de legitime comentariile legate de problema de reprezentativitate.

In ceea ce ma priveste, strict personal, eu nu am avut alta calitate acolo decat cea de protestatar. Nu expertiza, nu ONG, nu asociatie de vreun fel, doar faptul ca de doi ani de zile sunt si eu in strada de cate ori e cazul si ca voi v-asti activat suficient de repede si tare sa ma impingeti acolo. Iar din aceasta postura am facut tot posibilul sa sintetizez si sa transmit mai departe cat mai concentrat ethos-ul si dorintele strazii asa cum le-am interiorizat eu in acesti doi ani. N-am avut nici un mandat, nici nu am pretentia ca l-as putea avea, dar in capul meu am operat cu mandatul de a-l aduce pe Iohannis in Piata. Sper sa se intample.

Ne vedem diseara in Piata! ”

×
Subiecte în articol: klaus iohannis Tudor Benga