x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alertă în Capitală! Două cazuri de difterie cutanată netoxigenă

Alertă în Capitală! Două cazuri de difterie cutanată netoxigenă

de Redacția Jurnalul    |    09 Dec 2023   •   14:20
Alertă în Capitală! Două cazuri de difterie cutanată netoxigenă
Sursa foto: Hepta

Două cazuri de difterie cutanată netoxigenă au fost confirmate în Capitală, au transmis, sâmbătă, reprezentanții Ministerului Sănătății.

Potrivit MS, în cele două cazuri este vorba de difterie cutanată.

„Tulpini ne-toxigene, fără legătură forma respiratorie care este produsă de tulpinile care produc toxina și care e o problema de sănătate publică”, au transmis reprezentanții MS.

Cei doi pacienți cu difterie cutanată netoxigenă sunt consumatori de droguri, infectați HIV

Cei doi pacienți cu difterie cutanată netoxigenă sunt bărbați de 38, respectiv 40 de ani, din Capitală, consumatori de droguri și infectați HIV. Ei au fost internați la un spital de boli infecțioase din București, acestea fiind primele cazuri după 1989, potrivit Ministerului Sănătății.

Potrivit MS, doi pacienți în vârstă de 38 și 40 ani, bărbați, consumatori de droguri, infectați HIV, au fost internați la un spital de boli infecțioase din București, cu leziuni cutanate, după ce au fost diagnosticați cu difterie cutanată netoxigenă.

„Din leziunile cutanate aflate la locurile de injectare, s-au izolat tulpini de Corynebacterium diphteriae ne-toxigene. Evoluția pacienților este favorabilă”, arată MS.

Tulpinile de bacil difteric care produc toxina (toxigene) și sunt implicate în producerea difteriei respiratorii sunt diferite de cele izolate la cei doi pacienți.

Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989.

„Acest tip de difterie se previne prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național”, precizează MS.

 

×
Subiecte în articol: difterie capitala