x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Digital day - Seminariile IT&C Jurnalul National

Digital day - Seminariile IT&C Jurnalul National

de Alexandru Radescu    |    Mihai Manole    |    Alina Munteanu    |    29 Noi 2006   •   00:00
Digital day - Seminariile IT&C Jurnalul National

Cei mai puternici oameni ai secto-rului IT&C romanesc s-au asezat la aceeasi masa pentru a vorbi despre riscurile si oportunitatile generate de apropiata integrare a Romaniei in Uniunea Europea-na, in cadrul Digital Day, Seminariile IT&C organizate de Jurnalul National.

COMUNICATII. Tarifele de interconectare genereaza dezbateri aprinse
Cei mai puternici oameni ai sectorului IT&C romanesc s-au asezat la aceeasi masa pentru a vorbi despre riscurile si oportunitatile generate de apropiata integrare a Romaniei in Uniunea Europeana, in cadrul Digital Day, Seminariile IT&C organizate de Jurnalul National.

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Zsolt Nagy, a declarat ca partea "hard" a integrarii o va constitui schimbarea mentalitatii, necesara pentru a fi capabili sa atragem fondurile europene. Catalin Marinescu, presedintele IGCTI, spune ca asigurarea calitatii si suportului este principala provocare a autoritatii in fata operatorilor. Unul dintre obiectivele principale ale IGCTI este dezvoltarea unei piete secundare prin gandirea strategiei de cesionare a licentelor intre operatori.

Simona Decuseara, Country Manager Epson, a avertizat ca este de asteptat o crestere importanta a competitiei in zona distributiei IT, prin venirea in Romania a unor jucatori europeni foarte puternici. Pentru Jiri Rizek, CEO Flamingo, integrarea reprezinta o oportunitate, reprezentantul celui mai mare lant de magazine IT romanesti prognozand venituri de 220 de milioane de euro in 2008, fata de 160 de milioane anul acesta.

COMUNICATII. Pentru prima oara de la declansarea "ostilitatilor" legate de interconectare, reprezentanti ai operatorilor de telefonie fixa si mobila, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, Dan Georgescu, precum si presedintele Comisiei de IT&C a Camerei Deputatilor, Varujan Pambuccian, s-au asezat la aceeasi masa, incercand sa gaseasca solutii pentru rezolvarea crizei. Presedintele ANRC, Dan Georgescu, a aratat ca amanarea cu un an a reducerii tarifelor de interconectare ale Orange si Vodafone se explica prin nivelul si evolutia tarifelor de terminare a apelurilor in retelele mobile in Statele Membre ale Uniunii Europene.

TEHNOLOGIA INFORMATIEI. Concurenta va creste dupa integrare

CONTROVERSE. Mihai Tarniceanu, Director Regulatory Affair Vodafone, a explicat ca acestea au scazut cu 40% din 2002, pana in prezent, fapt sustinut si de Dorin Odiatiu, International Business Manager Orange. Afectati de aceasta amanare sunt RomTelecom, Cosmote si Telemobil. De altfel, Cristina Brezeanu, Roaming& Interconnect Manager Zapp, a replicat ca, din cauza schimbarilor propuse de ANRC, exista riscul ca planurile de afaceri ale companiei pentru anul viitor sa fie date peste cap.

La randul sau, Calin Geru, B2B Marketing Manager UPC Astral, a averizat asupra riscului ca NetCity, proiectul primariei, sa creeze distorsiuni serioase pe piata operatorilor de cablu.

Implicarea reprezentantilor UE in politica de reglementare romaneasca a adus discutia pe taramul planurilor de roaming, remarcandu-se aici o coalizare a tuturor operatorilor. Oana Cristea, Roaming&Interconnection Manager Cosmote, a aratat ca strainii care vin in Romania vorbesc la telefon mai mult decat romanii care suna din strainatate, astfel ca, prin actuala politica de tarifare, operatorii din Romania ies in pierdere.

Computere in Romania

Penetratia PC-urilor in casele romanilor are o rata destul de mica in raport cu tarile membre din Uniunea Europeana. 44,7% dintre concetatenii din mediile urbane mari si mici nu au folosit in ultimele doua luni un computer, arata Studiul National de Audienta Focus, realizat de Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT) pe un esantion de circa 9.000 de respondenti.

Majoritatea repondentilor, adica 56,5 %, a declarat ca nu are un calculator acasa si numai 4% dintre interogati vor cu siguranta sa achizitioneze unul, 17,6% vor face probabil o astfel de investitie, iar 65,5% au raspuns ca nu vor sa cumpere un calculator, arata studiul. Conexiunea la internet la domiciliu atinge o rata de 24%, 76% dintre cei interogati declarand ca nu au acces de acasa.

Cat despre frecventa cu care folosim acest instrument, 23,6% dintre oraseni il utilizeaza zilnic, 9,4%, intre trei si cinci ori pe saptamana.

In tara in care comunicarea la Ministerul Comunicatiilor si Tehno-logiei Informatiilor se desfasoara prin fax sau telefon, asa cum a declarat presedintele APDETIC, Valentin Negoita, informatizarea birourilor are o cifra mult inferioara mediei europene. Doar 9,8% dintre respondenti au declarat ca folosesc un calculator la locul de munca.
×
Subiecte în articol: observator