x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Digurile din Delta, la DNA - Ancheta anticoruptie nu a gasit nimic la Tulcea

Digurile din Delta, la DNA - Ancheta anticoruptie nu a gasit nimic la Tulcea

de Alexandru Nastase    |    11 Sep 2006   •   00:00
Digurile din Delta, la DNA - Ancheta anticoruptie nu a gasit nimic la Tulcea

Reconstructia ecologica din Delta Dunarii mai are de asteptat. Autoritatile au incercat sa recupereze lucrarile hidrotehnice care se afla in proprietate privata si au sesizat cazul la DNA. Desi si-au pus toate sperantele in directia anticoruptie, procurorii au oprit ancheta dupa nici trei saptamani. Raspunsul DNA a fost ca Prefectura Tulcea trebuie sa precizeze "situatia digurilor care fac obiectul sesizarii, impreuna cu documentele aferente, sa descrie faptele care formeaza obiectul sesizarii, sa indice dispozitiile legale care au fost incalcate si sa indice faptuitorii si mijloacele de proba".

PROPRIETATI. Prin programul de renaturare a Deltei Dunarii, initiat la jumatatea anilor ’90, se urmareste reconstructia ecologica a amenajarilor agricole si piscicole din zona, secate si indiguite pe vremea lui Ceausescu, si redarea lor circuitului natural. Problema este ca multe dintre aceste incinte au fost concesionate in perioada 1996-2000 de Consiliul Judetean Tulcea, iar multe dintre contracte sunt incheiate pe 49 de ani. Mai mult decat atat, multe diguri au fost vandute in aceeasi perioada prin intermediul Fondului Proprietatii de Stat, astfel incat acestea sunt in acest moment proprietate privata. In plus, alte diguri au fost preluate de diverse societati comerciale de la fosta Centrala Delta Dunarii si trecute in propriul patrimoniu privat. O parte din aceste diguri a fost recuperata de stat in urma unor procese incheiate printr-o sentinta definitiva si irevocabila a Curtii Supreme de Justitie. Prefectura Tulcea a sesizat DNA, sperand ca procurorii sa faca lumina in acest caz. Ulterior investigatiilor si unui proces, autoritatile sperau sa preia digurile.

DOSAR RETURNAT. Ca in multe alte cazuri, dupa numai trei saptamani de la depunerea sesizarii, dosarul a fost returnat de cei de la DNA. Motivul? Potrivit informatiilor publice, sesizarea nu contine punctual digurile asupra carora exista suspiciuni. Fara ancheta penala, preluarea de catre stat a digurilor trecute in domeniu privat ar putea fi rezolvata printr-o hotarare de guvern. Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului, un act normativ este deja in lucru. Proiectul prevede acordarea de despagubiri financiare pentru actualii administratori. Neglijentele din perioada 1996-2000 ar putea costa statul roman cateva milioane de euro, si asta pentru ca fiecare din firmele proprietare au anuntat ca vor renunta la diguri pentru sume de ordinul sutelor de mii de euro. (Alexandru Nastase)

×
Subiecte în articol: observator