x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DIICOT Piteşti: Angajaţi ai Depozitarului Central, reţinuţi pentru fraude la bursă

DIICOT Piteşti: Angajaţi ai Depozitarului Central, reţinuţi pentru fraude la bursă

de Elly Cîrstea    |    26 Mai 2009   •   00:00

Procurorii DIIICOT Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Piteşti, Serviciul de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilor, dar şi jandarmi şi poliţişti din IPJ Giurgiu au organizat ieri dimineaţă 15 descinderi şi percheziţii în oraşul Bolintin Vale şi Bucureşti.



12 persoane au fost reţinute, fiind acuzate că fac parte dintr-un grup infracţional care a obţinut peste 2 milioane de lei din licitaţii ilegale la bursă, după ce au falsificat actele a sute de cetăţeni.

Patru din cele 12 persoane audiate de procurori în acest caz sunt angajate ale Depozitarului Central, acestea furnizând grupului informaţii confidenţiale.

Depozitarul Central realizează atât operaţiunile de depozitare, registru pentru emitenţii de valori mobiliare, cât şi pe cele de compensare-decontare a tranzacţiilor cu valori mobiliare. Supravegherea instituţiei este realizată de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, responsabilitate împărţită cu Banca Naţională a României în cazul operaţiunilor de compensare-decontare. Bursa de Valori Bucureşti este acţionarul majoritar al Depozitarului.

Potrivit unui comunicat al BCCO Piteşti peste 300 de deţinători de acţiuni au fost înşelaţi de membrii grupării din care fac parte 32 de persoane. Anchetatorii spun că liderii grupării au racolat mai mulţi funcţionari din cadrul unor importante instituţii ce funcţionează pe piaţa de capital. Începând cu anul 2006, mai mulţi cetăţeni de etnie romă s-au constituit într-un grup infracţional organizat, avînd nucleul în oraşul Bolintin Vale, cu scopul de a realiza venituri ilicite prin efectuarea de tranzacţii ale acţiunilor deţinute de diferiţi cetăţeni de pe întreg teritoriul României, în special cele emise de Societăţile de Investiţii Finaciare. Banii rezultaţi din aceste tranzacţii au fost transferaţi în conturi la diferite bănci din Bucureşti, în conturi deschise pe numele persoanelor cărora li s-au tranzacţionat ilegal acţiunile, folosindu-se în acest scop documente false şi persoane împuternicite racolate de grup denumite generic "săgeţi".


GRUP INFRACŢIONAL FORMAT DIN 32 DE PERSOANE
Pînă în prezent, sunt suspectate ca fac parte din aceast grup infracţional peste 32 de persoane, care, prin activităţile infracţionale desfăşurate, au prejudiciat peste 300 de deţinători de acţiuni din toată ţara cu suma totală de peste 2 milioane de lei. Cele 12 persoane duse la audieri ieri dimineaţă sunt cercetate pentru comiterea infracţiunilor de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, abuz pe piaţa de capital, deschidere de conturi bancare cu documente false, fals şi uz de fals.

Procurorul şef Nicolae Blaga, şeful DIICOT Argeş - Serviciul Teritorial Piteşti a precizat că faptele, de care sunt acuzaţi, sunt pedepsite de lege cu închisoarea de la 5 la 20 de ani: "Din august 2007, serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor s-a sesizat din oficiu în legătură cu aspectele pe care le cercetăm în această acţiune complexă de criminalitate macro-financiară. Este o premieră, prin faptul că investigăm infracţiuni pe piaţa de capital. În dosarul cauzei, care se află pe rolul Serviciului Teritorial Piteşti avem 32 de învinuiţi pînă la această oră, care au iniţiat un grup infracţional organizat, l-au constituit în scopul săvîrşirii de infracţiuni grave, în perioada 2006 pînă în prezent. Mă refer la infracţiuni de genul abuz pe piaţa de capital. Aceste infracţiuni constau în manipularea pieţei de capital, efectuînd tranzacţii prin procedee fictive, cu acte false,  înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor. Avînd în vedere că aceste fapte sînt săvîrşite în contextul unui grup infracţional organizat, sînt sancţionate cu pedepse de la 5 la 20 de ani de închisoare. "

×
Subiecte în articol: observator grup infractional